Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore na partnerskej klinike Primavet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421902812000

Riziká osín a suchých tráv pre psov a mačky

Riziká osín a suchých tráv pre psov a mačky

Osiny sú typickým jarno - letným problémom našich domácich miláčikov. Poznáme ich ako šipky, klásky alebo ostiny. Ich rast, dozrievanie a teda aj zvýšené nebezpečenstvo pre štvornohých miláčikov už začalo.

Pre lepšie definovanie osiny, ide o  výrastok, ktorý sa vyskytuje na obilninách, má ostrý tvar podobný ihle. Veľmi ľahko ju dokážeme prehliadnuť. Sú to semená obilnín a tráv, ktoré sa nachádzajú na lúke. Vďaka svojej štruktúre a tvaru sa vláskovitými výrastkami ľahko zachytia na srsti psa, zapichnú sa medzi prstami a putujú pod kožou, alebo ich pes vdýchne cez nos. Veľkosť tohto výrastku môže dosiahnuť približne 1 centimeter.

Diagnostika osiny

  • Ak je to v blíkosti ucha, je dosť pravdepodobné, že psík svojimi pohybmi spôsobí, že osina bude postupovať do zvukovodu, kde sa následne stratí z dohľadu majiteľa. Čo okom nevidíme, neznamená, že tam nie je. Psík začne byť nervózny, bude triasť hlavou a škriabať si príslušné uško labkou. Majiteľ by mal byť natoľko vnímavý, že keď tieto príznaky uvidí, mal by okamžite navštíviť veterinárneho lekára. Na našej a ďalších moderných klinikách sme schopní osinu diagnostikovať vizuálne otoskopom. Osinu alebo kus ostrej trávy uvidíme na veľkej obrazovke a pod kontrolou zraku ju pomocou špeciálnych klieští aj vytiahneme. Už spomínané príznaky môžu prejsť do komplikácii,  psík bude držať vykrivenú hlavu (od bolesti, alebo zápalu, keď osina prepichne bubienok).
  • Ďalšie miesto, kde sa vie pichľavý kúsok z trávy usídliť je oko, teda presnejšie najčastejšie býva ukrytá za tretím viečkom vo vútornom očnom kútiku. Pri vyťahovaní musíme byť obvzvlášť opatrní. Najlepšie je to nechať na veterinárneho lekára, ktorý presne vie čo má robiť.
  • O nič zriedkavejšie miesto vniknutia osiny cez kožu sú medziprstové priestory na labkách. Tieto miesta sú osrstené a preto majiteľ častokrát po prechádzke podcení prvé signály, ktoré mu dáva jeho štvornohý priateľ. Vylizovanie labiek netreba brať na ľahkú váhu. V prípade zvýšeneho záujmu psíka o určité miesto na labke , treba toto miesto dôkladne prezrieť.

Zapichnutá a zatiaľ trčiaca osina sa dá na začiatku vytiahnuť, neskôr sa stratí pod kožou v tkanive a individuálne môže putovať pod kožou psíka obyčajne niekoľko centimetrov, v ojedinelých prípadoch až desiatky centimetrov. Nie sú ojedinelé prípady, kedy sa osina dostala z labky popod kožu, alebo pomedzi tkanivá až do hrudníka.

Prípady z kliniky

Často sa stretávame s pacientami, ktorých trápi práve osina. Napríklad sme tu mali psíkov, ktorým sa osina dostala do nosa, a tak im spôsobila ťažkosti. Pred samotným zákrokom sme ich museli najskôr uspať. Ďalším dvom psíčkom sme museli otvárať labky a hľadať osiny hlboko v tkanive medzi prstami. Taktiež sme tu mali prípad Yorkširky menom Lilka, ktorá mala osinu v nose a majiteľku na to upozornilo práve neutíchajúce kýchanie.
 
Zbystrite pozornosť a radšej dajte svojho psíka skontrolovať, kým nepríde k zápalu. Po prechádzke si všímajte správanie Vášho štvornohého priateľa. Vyčesanie srsti eliminuje zapichnutie osiny pod kožu. Môžete sa vyhnúť bolesti psíka, alebo niekedy nevyhnutnej celkovej anestézii. 

My, doktori z veterinárnej kliniky LionVet, Vám veľmi radi pomôžeme.