Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore na partnerskej klinike Primavet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421902812000

Ako chrániť svoje mačky proti vírusovým ochoreniam?

Ako chrániť svoje mačky proti vírusovým ochoreniam?

Prečo je prevencia závažných infekčných ochorení mačiek dôležitá? Prečítajte si nasledovný článok venovaný práve tejto téme.

Mačacia leukémia

Vírus mačacej leukémie (FeLV) patrí do skupiny retrovírusov a spôsobuje závažné ochorenie prejavujúce sa poruchami imunity a nádorovým bujnením. Liečba je obmedzená len na zmiernenie príznakov, proti vírusu neexistuje liek. Ochorenie sa šíri medzi všetkými mačkami bez ohľadu na plemeno. Najrizikovejšie sú veľké skupiny mačiek, útulky, väčšie chovy. Spôsob prenosu ochorenia je rozmanitý. Najčastejšie pri kýchaní, slinami, poškriabaním, spoločnou toaletou, ale možný je aj prenos na mačiatka počas gravidity a pri kojení. Po nakazení sa vírus šíri lymfatickou cestou a napáda biele krvinky zodpovedné za imunitu organizmu.

Príznaky sú nešpecifické a veľmi rôznorodé. Zvýšená teplota, apatia, nechutenstvo, hnačky, anémia, atrofia štítnej žľazy, vredy v ústnej dutine, kožné zmeny, potraty, narodenie slabých alebo mŕtvych mačiat, chronické tráviace alebo respiračné problémy. Niektoré mačky môžu do určitej miery infekciu zvládnuť, ochoreniu nepodľahnú, ale stávajú sa nebezpečnými pre svoje okolie, pretože vylučujú vírus do prostredia. Neskôr u takejto mačky pri strese alebo inom oslabení môže dôjsť k tomu, že sa objavia príznaky infekcie. Podozrenie na infekciu vírusom leukémie je oprávnené pri opakovaných príznakoch.

Vyšetrenie sa robí z krvi stanovením protilátok buď v laboratóriu alebo rýchlotestom (takzvané SNAP testy) priamo u veterinára do pár minút. Otestovanie mačičky je tak možné spraviť rýchlo a bez stresu aj priamo na našej klinike. Veľmi dôležitá pri tomto ochorení je prevencia. Základom je chrániť vašu mačičku pred kontaktom s inými netestovanými mačkami. Pri podozrení na ochorenie je dôležité testovať všetky mačky v chove, v domácnosti.

Dôležitou súčasťou prevencie je možnosť očkovania. Vakcinácia má zmysel len po predchádzajúcom negatívnom vyšetrení mačičky, očkujú sa len zdravé zvieratá. Vakcinuje sa dvakrát a to vo veku približne deväť a dvanásť týždňov. Dospelé mačky sa očkujú tiež dvakrát v rozmedzí dvoch až troch týždňov. Vakcinácia zabezpečuje dobrú imunitu, ale nie je celoživotná, preto je nutné očkovanie každý rok opakovať. Vždy je dobré očkovať všetky mačky, ktoré spolu žijú. Mačky s pozitívnymi výsledkami testov či už s príznakmi ochorenia, alebo navonok zdravé je potrebné prísne izolovať od všetkých mačiek, pretože ako prenášači ochorenia predstavujú pre nich veľké riziko. Infekcia vírusom FeLV je smrteľné ochorenie mačiek a mačkovitých šeliem, na človeka však prenosné nie je a nie je pre neho nebezpečné.

Imunodeficiencia mačiek (FIV)

Toto vírusové ochorenie (FIV) sa nazýva aj mačací AIDS, spôsobuje poruchy a neskôr zlyhanie imunitného systému. Prenos infekcie je najčastejšie slinami pri pohryzení, preto sa najčastejšie šíri v skupinách nekastrovaných kocúrov. Nakaziť sa môžu mačiatka počas gravidity alebo pri pití materského mlieka. Mačička môže byť nakazená a napriek tomu dlhodobo bez príznakov. Klinické príznaky sú nešpecifické, sú spôsobené ďalšími infekciami, ktoré sa časom prejavia pri oslabenom imunitnom systéme. Ochorenie je smrteľné a neliečiteľné, terapia je zameraná len na zmiernenie príznakov. Infekciu je možné potvrdiť jednoduchým vyšetrením z krvi buď v laboratóriu, alebo rýchlotestom priamo u vášho veterinára.

Infekčná peritonitída mačiek (FIP)

Infekčná peritonitída je vážne ochorenie mačiek spôsobené vírusom čeľade koronavírusov. Tieto vírusy sa bežne vyskytujú medzi mačkami, väčšina si vytvorí imunitu a niektoré sa stanú prenášačmi a zdrojom infekcie pre ďalšie mačky. Niekedy počas infekcie bežným koronavírusom dôjde k jeho zmene (mutácii) a ten potom môže spôsobovať infekčnú peritonitídu (zápal pobrušnice). Ochorenie sa vyskytuje v dvoch formách. Tzv. "suchá" forma je nenápadná a bez špeciálnych príznakov. Typickejšia je tzv. "vlhká-efuzívna" forma, kedy si majitelia všimnú zväčšené nebolestivé bruško u mačky. Je to spôsobené zápalovou reakciu v brušnej dutine, pri ktorej vzniká tekutina hromadiaca sa nielen v brušku, ale niekedy aj v hrudníku a osrdcovníku. Ochorenie tak postihuje všetky orgány v tele.

Diagnostika tohto ochorenia je náročná a možná len na základe príznakov a kombináciou viacerých vyšetrení. Jednoduchý test nie je dostupný. Bohužiaľ proti tejto infekcii neexistuje ani spoľahlivé očkovanie. Jedinou prevenciou je zabezpečiť dobrú hygienu chovu, pravidelnú dezinfekciu a udržiavať mačičky v dokonalom zdravotnom stave.

Náš tím veterinárnych lekárov vám odpovie na všetky otázky a poradí najlepšie riešenie prevencie, diagnostiky alebo vakcinácie proti týmto trom významným ochoreniam mačiek. Preto nás neváhajte kontaktovať na telefónnom čísle +421 902 812 000, na mailovej adrese info@lionvet.sk alebo osobne v ordinačných hodinách.

Sme tu pre Vás.