Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore na partnerskej klinike Primavet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421902812000

Ako liečiť zubný kameň

Ako liečiť zubný kameň

Zubný kameň sa považuje v súčasnosti za veľmi častý klinický nález, a to hlavne u psov. Ide o problém estetický a súčasne aj zdravotný.

V ústnej dutine predstavuje zubný kameň mineralizovaný stvrdnutý zubný povlak na povrchu zuba. Zubný kameň ako taký nespôsobuje bolesť, je to však začiatok komplikácií, a tie už bolesť spôsobiť môžu. Postupne hrozí zápal ďasien a krvácanie. V prípade, ak postúpi hlbšie, tak môže nastať dokonca aj periodontitída a vypadávanie zubov.

Ako vzniká zubný kameň?

Počas dňa sa zachytávajú kúsky potravy na zuboch, ďasnách a v medzizubných priestoroch, kde sa pomocou baktérií premieňajú na zubný povlak. Ak sa nedostatočne dodržiava dentálna hygiena, tak veľmi rýchlo môžeme očakávať premenu zubného plaku na zubný kameň. Do zubného povlaku sa postupne začnú ukladať minerálne látky zo slín a vzniká tak zubný kameň.

Komplikácie zubného kameňa

  • Gingivitída (prvá fáza) je zápalová reakcia ďasien spôsobená hromadením plaku pri okrajoch ďasien. Procesom kalcifikácie dôjde k premene zubného plaku na kameň. Tento proces je vratný, len ak sa včas zakročí a zvieratko podstúpi dentálne ošetrenie. Tým pádom je možné postihnuté zuby ešte zachrániť. Zviera trpiace gingivitídou môže prejavovať príznaky: zlý dych, strata chuti do jedla, nadmerné slintanie.
  • Periodontitída (druhá fáza) je nevratné štádium ochorenia ďasien a zubov. Dochádza v ňom k deštrukcii podporných tkanív a následne ku strate zubov. V takomto prípade je potrebné začať komplexnú liečbu ústnej dutiny a celého organizmu. Jedným z možných riešení je extrakcia - vytrhnutie postihnutých zubov.
  • Infekcie vnútorných orgánov vznikajú, keď sa neurobí včasné ošetrenie zubného kameňa. Baktérie môžu cez zápal v ústnej dutine preniknúť do krvného obehu a rozšíriť sa do celého tela, postihnúť aj iné orgány ako srdce, obličky, pečeň alebo kĺby.

Ako preventívne postupovať - doplnková prevencia

Dôležitá je aj v tomto prípade prevencia. Existuje viacej spôsobov ošetrenia ústnej dutiny zvierat, ako napríklad používanie dentálnych práškov, dezinfekčnej vody, či žuvacie dentálny tyčinky. Jedna z možností je aj pravidelné čistenie kefkou a enzymatickou pastou. Aj keď spomenuté spôsoby nie vždy zabránia tvorbe zubného plaku a kameňa, ale môžu daný proces aspoň spomaliť.

Odstránenie zubného kameňa na klinike

Je dôležité, aby sa vzniknutý zubný kameň pravidelne odstraňoval. Na čistenie zubného kameňa používame na našej klinike ultrazvukový prístroj tzv. iM3 GS Deluxe, ktorý nám umožní postarať sa o zúbky zvieracieho pacienta. Prístroj sa používa na zubnú hygienu psov a mačiek. Pomocou neho vyčistíme zuby a odstránime zubný kameň spôsobujúci paradentózu a nepríjemný zápach. Zákrok prebieha v miernej sedácii, čiže zvieratko je počas ošetrenia utlmené, nevníma tak stres a je možné bezpečné ošetrenie jeho papuľky.

Tím lekárov Lionvet Vám rád poradí a pomôže riešiť tento problém.