Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore na partnerskej klinike Primavet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421902812000

Ako zbaviť psíka zubného kameňa

Ako zbaviť psíka zubného kameňa

Zubný kameň v ústnej dutine predstavuje mineralizovaný stvrdnutý zubný povlak na povrchu zuba. Nejde len o estetický problém, ale aj problém zdravotný.

Často sa mylne spomína ako problém starších zvierat, čo nezodpovedá skutočnosti. Hlavne u malých plemien psíkov sa začína tvoriť už v mladom veku. Zubný kameň ako taký nespôsobuje bolesť, je to však začiatok komplikácií, ktoré už bolestivé môžu byť. Postupne hrozí zápal ďasien a krvácanie, alebo ak zápal postúpi hlbšie aj periodontitída a vypadávanie zubov.

Ako vzniká zubný kameň?

Počas dňa sa zachytávajú kúsky potravy na zuboch, ďasnách a v medzizubných priestoroch, kde sa pomocou baktérií premieňajú na zubný povlak. Ak sa nedostatočne dodržiava dentálna hygiena, tak veľmi rýchlo môžeme očakávať premenu zubného plaku na zubný kameň. Do zubného povlaku sa postupne začnú ukladať minerálne látky zo slín a vzniká tak zubný kameň.

Komplikácie zubného kameňa

  • Gingivitída je zápalová reakcia ďasien spôsobená hromadením plaku pri okrajoch ďasien. Procesom kalcifikácie dôjde k premene zubného plaku na kameň. Tento proces je vratný, len ak sa včas zakročí a zvieratko podstúpi dentálne ošetrenie.
  • Periodontitída je nevratné štádium ochorenia ďasien a zubov. Dochádza v ňom k deštrukcii podporných tkanív a ku strate zubov. V takomto prípade je potrebné začať komplexnú liečbu ústnej dutiny a celého organizmu. Vytrhnutie postihnutých zubov je teda jediným možným riešením.
  • Infekcie vnútorných orgánov vznikajú, keď sa neurobí včasné ošetrenie zubného kameňa. Baktérie môžu cez zápal v ústnej dutine preniknúť do krvného obehu a rozšíriť sa do celého tela a postihnúť aj iné orgány ako srdce, obličky, pečeň alebo kĺby.

Prevencia

Ako pri každom ochorení aj tu platí, že najdôležitejšia je prevencia. Sú rôzne možnosti ošetrenia ústnej dutiny zvierat či už vo forme výživových doplnkov (žuvacie tyčinky, dentálne prášky, rôzne dezinfekčné vody), alebo pravidelné čistenie kefkou a enzymatickou pastou. Tieto spôsoby často úplne nezabránia tvorbe zubného plaku a kameňa, ale môžu tento proces spomaliť. Časom je ale jediným možným riešením vyčistenie zúbkov ultrazvukom u veterinára. Zákrok prebieha v miernej sedácii, čiže zvieratko je počas ošetrenia utlmené, nevníma tak stres a je možné bezpečné ošetrenie jeho papuľky.