Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore na partnerskej klinike Primavet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421902812000

CORONAVIRUS CANINO

CORONAVIRUS CANINO

Čo je koronavírus u psov a mačiek? Koronavírus u psov a mačiek je prírodný vírusový patógen, ktorý spôsobuje infekčné ochorenie psov a to nezávisle od ich veku, rasy, či iných faktorov.

Pravdepodobnosť výskytu tohto ochorenia u šteniatok je väčšia ako u dospelého psa a z toho dôvodu, že šteniatka majú ešte slabú imunitu.

Dat tam Ide o virusove ochorenie, ktore neprechadza do chronicity vdaka autoimunite s akútnym priebehom, ktoré sa radí do skupiny Coronaviridae. Pre lepšie pochopenie môžeme dané ochorenie prirovnať k nachladnutiu u ľudí. Ide o vírusové ochorenie, bez terapie, ktoré sa vďaka autoimunite (akútnemu priebehu) bez prechodu mení do chronicity.
 

Inkubačná doba

Symptómy ochorenia sa začnú prejavovať postupne počas inkubačnej doby, ktorá trvá 24 až 36 hodín. Toto ochorenie sa považuje za nákazlivé, avšak v prípade, že je samotná liečba intenzívna, postupom času nepredstavuje žiadne komplikácie, ani následky.

Napáda 2019-nCoV psov a mačky?

Koronavírus napádajúci psov je odlišný od koronavírusu, ktorý napadá mačky, rozdielny je aj od tzv. 2019-nCoV. Z dôvodu, že dané výsledky sú ešte len vo fáze výskumu, nemôže na 100% potvrdiť, že spomínané ochorenie 2019-nCoV nenapáda psov. Experti majú podozrenie, že ochorenie môže napadnúť ktoréhokoľvek cicavca, keďže dokázal vzniknúť z určitých voľne žijúcich zvierat.

Symptómy

U zvierat nakazených koronavírusom sa môžu vyskytnúť podobné symptómy, ako u ľudí, avšak nie všetky sú identické. Tie najčastejšie vyskytujúce u mäsožravcov sú nasledovné:

  • Zvýšená teplota, t.j vyššia ako 40 °C
  • Strata chuti do jedla, znížená váha
  • Triaška
  • Letargia
  • Zvracanie
  • Dehydratácia
  • Bolesť brucha
  • Náhla a silná hnačka s krvou a hlienom

Horúčka je jeden zo symptómov, ktorý dokáže najviac charakterizovať koronavírus, rovnako ako aj strata tekutín. Tá vedie cez hnačku a následne k zvracaniu. Všetky uvedené symptómy môžu súvisieť aj s inými patológiami. Preto je potrebné v prípade vyskytnutia takého príznaku každopádne vyhľadať ihneď veterinára. Ten jediný dokáže zaručiť správnu a priamu diagnostiku.

Do úvahy pripadá aj druhá možnosť. Zviera môže byť infikované a neprezentuje žiadny symptóm spomenutý vyššie. Čo znamená, že je ešte dôležitejšie navštíviť veterinára pre správnu diagnostiku. Liečba a samotné vyliečenie zvieraťa vo veľkej miere závisí na rýchlosti s akou sa diagnostikuje ochorenie a následne sa začne s terapiou.

Ako sa infikuje zviera?

Prenos infekcie je oro-fekálny, čo znamená, že zviera sa môže infikovať prostredníctvom trusu. Je to dôležité aj kvôli zvieratám, ktoré prejavujú známky koprofágie - požierania trusu.

Vírus napáda mikroklky čreva, bunky nevyhnutné pre absorpciu živín. Následne sa stráca funkčnosť čreva, čo spôsobuje akútnu hnačku a zápal črevného traktu.

Je infekčný pre ľudí?

Spomenutý koronavírus napáda iba psov, teda tzv. Alphacoronavirus 1, nie je nákazlivý pre ľudí. Môžeme konštatovať, že tento vírus je šíriteľný len zo psa na psa. Možnosť, že by sa nákaza šírila so psa na mačku je nepravdepodobná.

Čo sa týka prenosu infekcie na ľudí je táto možnosť vylúčená. Teóriu, že by sa nákaza preniesla na ľudí však nemôžeme potvrdiť s určitosťou, keďže štúdie týkajúce sa prenosu spomínaného ochorenia na ľudí ešte neboli úplne ukončené.

Aká je možnosť liečby?

Terapia koronavírusu u psov je paliatívna, čo predstavuje, že neexistuje priama liečba vírusu, ale len symptomatická. Táto liečba je k dispozícii a je potrebné čakať kedy sa ukončí prirodzený kolobeh v prírode. Ako bolo povedané liečba je len symptomatická a nie je konkretizovaná, závisí od každého prípadu zvlášť.

Vo všeobecnosti ide o terapiu / liečbu:

  • Prostredníctvom dodávania tekutín napr. pri ťažkej dehydratácii alebo ako náhrada tekutín, v prípade, že zviera malo hnačku alebo zvracalo.
  • Prostredníctvom stimulácie apetítu, ktoré zabraňuje vysileniu zvieraťa.
  • Prostredníctvom antibiotík, ktoré znižujú množenie vírusu a slúžia pre kontrolu sekundárnej infekcie, ktorá môže vzniknúť pre množenie vírusu v tele.
  • Prostredníctvom prokinteik, t.j látky pre zlepšovanie procesov tráviaceho traktu, sem patria látky pre peristaltiku, pre zastavenie hnačky a proti zvracaniu.

Veterinár je jediná osoba, ktorá je schopná nastaviť správnu symptomatickú terapiu pre vášho miláčika. Terapia, ktorú veterinár nastaví, má byť v domácom prostredí striktne dodržiavaná na základe inštrukcií podaných na klinike.

Vakcinácia proti korone

Momentálne neexistuje vakcína pre kontrolu koronavírusu ako terapia. To čo existuje je preventívna vakcína obsahujúca modifikovaný vírus, ktorý umožňuje zvieraťu vytvoriť imunitu potrebnú pre ochranu proti ochoreniu. Samozrejme tzv. vakcinácia neznamená úplnú ochranu proti vírusu. Musíme brať do úvahy, aj možnosť, že zviera sa môže nakaziť aj napriek tomu, ale klinické príznaky nebudú také silné a rekonvalescencia (uzdravovanie) bude kratšia.

Je tým pádom koronavírus liečiteľný?

Aj keď ešte neexistuje konkrétny liek na tento typ vírusu, zviera sa dokáže z tohto ochorenia predsa vyliečiť. Úmrtnosť na vírus je veľmi nízka. Prevažne umierajú zvieratá s imunosupresiou, čiže zníženou imunitou, veľmi mladé alebo veľmi staré zvieratá. Takže môžeme s istotou potvrdiť, že koronavírus je naozaj liečiteľný.

Pravidlá

Na margo liečby koronavírusu nastavenej veterinárnom je dôležité dodržiavať určité  pravidlá, aby sme zabránili šíreniu vírusu a poskytli zvieraťu potrebnú starostlivosť.

Tieto pravidlá sú nasledovné:

  • V prvom rade choré zviera dostať do izolácie. Malo by byť v „karanténe" až kým sa úplne neeliminuje vírus, čo je dôležité pre vyvarovanie sa nákazy. Dôležité je zbierať trus, ktorý zanechá zviera, keďže ochorenie sa prenáša prevažne samotným trusom. Následne, ak nám to situácia a priestor umožňuje vydezinfikovať dané miesto.
  • Zvieraťu podávať stravu bohatú na prebiotiká a probiotiká, ktoré dokážu pomôcť obnoviť bakteriálnu mikroflóru a taktiež pomáhajú imunitnému systému. Je dôležité ich ponúkať hlavne v tomto období, kedy vírus ešte nemá priamu terapiu. Pre boj s vírusom je podstatná podpora imunitného systému.
  • Ďalej je dôležité zabezpečiť správnu diétu, ktorá podporí imunitný systém a tým sa vyvarujeme podvížive. Veľmi podstatné je zabezpečiť tekutiny, teda zabezpečenie dostatočnej hydratácie.
  • Vyvarovať sa stresu. Stresujúce situácie zhoršujú klinický stav, preto pre boj s koronavirusom je dôležité aby zviera bolo čo najviac v kľude a pohode ako je len možné.

Ako dlho trvá koronavírus psov?

Doba trvania koronavírusu v organizme je veľmi individuálna. Čas rekonvalescencie závisí vždy od typu samotného prípadu, ako aj imunitného systému zvieraťa. Záleží aj na tom, či zviera prejavuje vedľajšie účinky alebo naopak či sa jeho zdravotný stav zlepšuje bez ťažkostí a pod. Aj keď zviera prezentuje vyhovujúci zdravotný stav je dôležité vyvarovať sa kontaktu, pokiaľ vírus nie je úplne eliminovaný z organizmu.

Prevencia:

Keďže neexistuje priama liečba koronavírusu u zvierat a liečba je symptomatická, najväčšiu prevenciu znamená vyvarovanie sa styku s vírusom. Prevencia spočíva v malých krokoch, ktorými dokážeme zabezpečiť zdravie zvieraťa.

  • Dbať na dodržiavanie vakcinačnej schémy.
  • Zabezpečiť optimálnu hygienu prostredia, čistenie miest pomocou dezinfekčných prostriedkov, ktoré sú vhodné na boj proti vírusom.
  • Zabrániť koprofágií.
  • Výmena pitnej vody na pravidelnej báze.
  • Snažiť sa zabrániť kontaktu s nakazenými zvieratami, aj keď nie vždy je ľahké zistiť či je zviera nakazené.
  • Ponúknuť kvalitnú stravu pre zabezpečenie optimálnej imunologickej odpovede.
  • Dôležitá je fyzická aktivita, ktorú zviera potrebuje a pomáha imunite správne fungovať.

MVDr. Svobodová

Zdroj: ExpertoAnimal.Com