Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore na partnerskej klinike Primavet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421902812000

Cystitída a vyšetrenie moču

Cystitída a vyšetrenie moču

Cystitída sa považuje za bežné ochorenie, ktoré postihuje našich štvornohých miláčikov. Ide konkrétne o zápal močového mechúra, ktorý sa považuje za nepríjemné a bolestivé ochorenie.

S týmto problémom sa stretávame celoročne. Viac náchylné sú hlavne staršie psíky a fenky, ale samozrejme toto ochorenia sa môže vyskytnúť aj u mačiek.

Aké sú príznaky ochorenia?

Najčastejšie si ako prvé môžeme všimnúť príliš časté močenie, prerušované močenie, únik moču, bolestivosť pri močení, zmenu farby moču, prípadne krv v moči. Akonáhle si všimnete akýkoľvek z týchto príznakov, je dôležité sa objednať na vyšetrenie k veterinárovi.

Príčiny ochorenia

Cystitída sa  môže u zvieraťa vyvinúť z niekoľkých príčin. Najbežnejšia príčina je prestup baktérií z vonkajšieho prostredia. Zdrojom baktérií môže byť vonkajšie prostredie, či samotné telo. Často sa s cystitídou stretávame u zvierat, ktoré obľubujú plávanie v jazerách, prípadne v prechodnom počasí a častom ležaní zvierat na studenej zemi. Oslabená imunita v dôsledku iných chorôb, podvýživy, či vysokého veku sú tiež preddispozičnými faktormi.

Postup vyšetrenia na našej klinike

Súčasťou vyšetrenia je vyšetrenie samotného moču. Existuje viacero spôsobov odberu moču. Buď odchytíte moč pri močení Vášho zvieratka, u mačiek sú napríklad k dispozícii špeciálne podstielky na odchytenie moču. Prípadne odber spravíme u nás na klinike. Moč odobratý pomocou cystocentézy sa môže použiť aj na ďalšie špeciálne vyšetrenia. Základné vyšetrenie moču pozostáva zo senzorického a mikroskopického vyšetrenia, ako aj  vyšetrenia pomocou špeciálneho indikátorového papierika.

  • Senzoricky hodnotíme farbu moču, jeho zakalenie a pomocou refraktometru stanovíme hustotu moču.
  • Indikátorový papierik nás informuje, o tom aké je pH moču, či sa v moči nachádzajú leukocyty, krv, ketóny, ale tiež glukóza, bilirubín a urobilinogén. Tieto jednotlivé parametre nám dávajú celkový obraz o vylučovaní Vášho zvieratka.
  • Mikroskopickým vyšetrením si potvrdíme výsledky. Pod mikroskopom môžeme vidieť leukocyty, červené krvinky, ale tiež kryštály močových kameňov, ktoré sa u našich domácich miláčikov objavujú pomerne často.

V prípade, ak sa nám v moči objavili leukocyty a krv, prípadne, ak ide o opakujúce sa cystitídy je ideálne poslať moč na kultiváciu do laboratória. Výsledky tohto vyšetrenia trvajú niekoľko dní. Vďaka výsledkom a dozvieme sa aké konkrétne baktérie sa nám pomnožili v močovom mechúre, a tiež presné, ktoré antibiotiká nám na dané baktérie budú účinkovať.

Ďalšie vyšetrenia, ktoré sú dôležité pri ochorení močového mechúru:

USG vyšetrenie, vďaka ktorému môžeme vidieť ako samotný močový mechúr vyzerá, ako vyzerá jeho stena, prípadne môžeme vidieť, či sa tam nenachádzajú aj nejaké odlesky, ktoré môžu vytvárať močové kamene. Ďalej je to RTG vyšetrenie, ktoré vykonávame aj u nás na klinike. Toto vyšetrenie nám dokáže zobraziť niektoré typy močových kameňov. Okrem týchto vyšetrení môžeme vykonať aj vyšetrenie krvi.

Trvanie liečby cystitídy

Liečba cystitídy trvá zvyčajne 10 - 14 dní, prípadne dlhšie. V terapii cystitíd sa najčastejšie využívajú antibiotiká, probiotiká pre močový trakt a niekedy je potrebné zmeniť aj stravu nášho domáceho miláčika.