Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore na partnerskej klinike Primavet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421902812000

DIÉTY: SENSITIVITY CONTROL, HYPOALLERGENIC alebo ANALLERGENIC?

DIÉTY: SENSITIVITY CONTROL, HYPOALLERGENIC alebo ANALLERGENIC?

Ktorou diétou začať, keď má váš miláčik alergické prejavy a aké sú medzi nimi rozdiely?

 

Portfólio diétnych produktov je veľmi široké, preto sa zameriame na sprehľadnenie produktov pre psov a mačky, ktoré trpia rôznymi alergiami.

Pred nasadením akejkoľvek diéty, odporúčame v prvom rade dôkladné klinické vyšetrenie zvieraťa. S diétami neexperimentujeme.  Keď zistíme príčinu problémov, potom prichádzajú na rad špeciálne krmivá, ktoré medikamentóznu liečbu buď podporia alebo úplne vylúčia.

Alergie alebo potravinové intolerancie vyvolávajú v tele zvieraťa hypersenzitívne, teda prehnané reakcie imunitného - obranného systému organizmu, a to napríklad: začervenanie, svrbenie kože, zmeny na koži, vypadávanie srsti, tráviace ťažkosti a veľa ďalších nepríjemných prejavov. Alergie môžu spôsobovať rôzne prípravky na kúpanie, lieky, potraviny, pele rastlín, roztoče alebo iné vonkajšie vplyvy. Zistiť presnú príčinu alergie je pomerne náročné. Ak vylúčime všetky bežné príčiny, ktoré by mohli reakcie vyvolávať, prichádza na rad takzvaná reštrikčná diéta, kedy predpokladáme, že problémom je strava.

 To znamená, že musíme vedieť čím presne naše zviera kŕmime a či reaguje práve na niektorú zložku krmiva. Bežná strava (suchá - granuly, mokrá - konzervy, BARF - skrmovanie surových potravín) obsahuje okrem ďalších potrebných zložiek základné jednotky, ktorými sú: bielkoviny, sacharidy a tuky. Najväčšími molekulovými zložkami sú proteíny čiže bielkoviny, na ktoré organizmus najčastejšie reaguje hypersenzitívne až alergicky. Je to preto, že tieto veľké molekuly nevie z nejakého dôvodu spracovať.

Reštrikčná diéta sa zameriava na to, aby bol v krmive buď len jeden druh živočíšneho proteínu – bielkoviny alebo je špeciálne upravený tak, aby ho zviera vedelo stráviť. Prípadne sa používajú zo živočíšnych produktov len tuky, ako ochucovadlo, na ktoré organizmus nereaguje prehnane.

Prvý krok -  Royal Canin Sensitivity control.

Granuly obsahujú len jednu živočíšnu bielkovinu (monoproteín) a to kačaciu, ktorá je menej alergénna. Máme tu teda len jednu selektovanú živočíšnu bielkovinu a hydrolyzovanú hydinovú bielkovinu.

Hydrolýza znamená, že bielkovina je prostredníctvom enzýmov rozložená na menšie častice. Tento spôsob rozkladu molekúl sa používa preto, že bielkoviny sú najväčšími molekulami a organizmus ich ľahko rozoznáva. Ak sú bielkoviny rozložené na malé časti, majú nižšiu molekulovú hmotnosť. Pre zaujímavosť konkrétne pri tejto diéte je molekulová hmotnosť menšia ako 15kD (kilodaltonov).  Organizmus ich preto ľahšie spracúva a menej si ich „všíma“.

Zásadou pri každej diéte, je zotrvať v testovaní aspoň 4 -12 týždňov, aby sa prejavili výsledky. Ak zistíme zlepšenie výsledkov, postupne pridávame ďalšiu živočíšnu zložku – opäť len jedného druhu, aby sme videli, či na ňu telo reaguje. Ak áno, zistíme, že práve na ňu je alergické. Vysadíme ju, počkáme kým sa alergia stratí a skúsime opäť inú živočíšnu zložku (bielkoviny iného živočíšneho druhu: bravčové, hovädzie, jelenie mäso atď). Takéto testovanie je veľmi zdĺhavé a náročné aj pre zviera aj pre majiteľa. Preto často majitelia volia jednoduchšiu cestu a zostávajú dlhodobo na Sensitivity control strave. Túto diétu je možné podávať aj celoživotne.

Druhý krok – Royal Canin Hypoallergenic

Ak nepomôže podávanie monoproteínu , pokračujeme na stupeň hypoalergénnych granúl. Tu sa už nenachádza živočíšna bielkovina, je však nahradená dostatočným množstvom hydrolyzovanej rastlinnej bielkoviny, konkrétne sójovej, na ktorú organizmus nereaguje precitlivelo. Presne vypočítaná dávka sójovej bielkoviny plnohodnotne nahrádza množstvo živočíšnych bielkovín, ktoré organizmus potrebuje. Sója je rovnako, ako živočíšna bielkovina, hydrolýzou rozložená na miniatúrne častice, ktoré organizmus ľahko strávi.

Keďže zvieratá trpiace alergiami mávajú často kožné a tráviace problémy, v tejto diéte sa navyše nachádzajú aj podporné látky na kožu a srsť, konkrétne Omega 3 mastné kyseliny, ktoré pôsobia protizápalovo ako na koži, tak aj v tráviacom systéme. Z ďalších látok sú to Biotín, Zinok, Pantothenol, ktoré slúžia na podporu zdravej kože a srsti a tiež zdraviu prospešné antioxidanty.

Hypoallergenic Moderate calories sú určené pre alergické zvieratá s tendenciou k priberaniu, preto okrem vyššie uvedených benefitov majú znížený obsah energie (tukov).

Hypoallergenic Small Dog sú určené pre plemená s váhou pod 10 kg. Obsahujú granuly s upraveným tvarom a štruktúrou a okrem všetkých vyššie uvedených prídavkov, obsahujú navyše s/o index zložky. Tieto zabezpečujú, že sa v moči vytvára prostredie nevhodné pre tvorbu kryštálov (oxalátov, struvitov). Naviac obsahuje toto krmivo aj polyfosfát sodný, ktorý na seba viaže vápnik, nachádzajúci sa bežne v slinách. Vápnik sa takto vylúči z tela von tráviacou sústavou, vďaka čomu sa neusádza toľko zubného kameňa na zuboch. Zubný kameň je u malých plemien častým problémom.

Krmivo je bezlaktózové a bezlepkové, a teda vhodné pre zvieratá, ktoré majú problém spracovať mliečny cukor – laktózu a lepok, ktorý sa nachádza v niektorých obilninách (pšenica, ovos, jačmeň..).

Tretí krok - Royal Canin je Anallergenic

Ak zviera napriek zmene krmiva reaguje stále hypersenzitívne až alergicky, prichádza na rad posledná najstriktnejšia rada krmív. Táto diéta je určená naozaj pre vážnych, chronických a ťažkých alergikov. Je pri nej dôležité dodržiavať prísnu hygienu balenia krmiva aj misky. Balenie dôkladne uzatvárame v pôvodnom obale a ešte aj vo vedre na granuly,  pri dávkovaní si umývame  ruky, aby nedošlo ku kontaminácii krmiva iným „zaneseným“ proteínom. Až 95% tejto diéty je zloženej z hydrolyzovanej bielkoviny s molekulovou hmotnosťou pod 1 kD, zvyšných 5%  má pod 6 kD (kiloDalton), takže častice sú naozaj miniatúrne.

Výsledok 10 ročného výskumu pri tejto diéte je, že jediným proteínom, ktorý je možné rozložiť takmer až na aminokyseliny je hydrolyzát z hydinového peria. Imunitný systém túto zložku nevie rozpoznať a netvorí sa nežiadúca imunitná reakcia. Tento hydrolyzát sa používa aj v náhradných mliekach pre alergických kojencov.

Okrem toho sú v tomto špeciálnom krmive pridané 3 esenciálne aminokyseliny, pre zachovanie aminokyselinového profilu, ktoré zviera potrebuje (L-lyzín, L-tryptophan, L-metionín a Tyrozín, ktorý eliminuje červenaniu čiernej srsti u psov). Zo sacharidov, ako zdroja uhľohydrátov, sa tu nachádza upravený čistý škrob, práve kvôli zamedzeniu kontaminácie krmiva. Sójová bielkovina je pri tejto receptúre hydrolyzovaná na najmenšie možné molekulové častice (menšie ako pri rade Hypoallergenic), tak aby ich organizmus vôbec nerozpoznával ako bielkovinové.

Nemusíte sa obávať, ak si na obale prečítate, že granuly každej rady obsahujú živočíšne, pokojne aj kuracie tuky. Granule je nutné dochutiť živočíšnymi tukmi, pretože po hydrolýze bielkoviny strácajú chuť, dokonca môžu zostať až horké. Molekuly živočíšnych tukov sú však malé a telu nevadia. Nech je diéta akokoľvek prospešná, ak ju váš pes nežerie, je na nič. Zachovanie chuti je preto veľmi dôležité, čo zabezpečí práve zložka živočíšnych tukov.

Postup a čas testovania krmiva je pri všetkých diétach rovnaký a to aspoň 4-12 týždňov a vyžaduje si prísnu a najmä vašu disciplínu. Zviera nesmie byť kŕmené ničím iným -  ani „maličkým kúsočkom“ kostičky, salámy, piškótky, šunky - opakujeme, ani kúsočkom!!! ???? Podávajte len vybrané diétne granuly a dbajte u zvieraťa na pitný režim.

O radách krmív Royal Canin Skin care, Skin and coat, Urinary a Renal si povieme v ďalších článkoch, na ktoré sa môžete tešiť čoskoro.

Článok pripravila: Zuzana Jaroščáková