Dnes otvorené 09:00 - 14:00, pohotovosť po tel. dohovore na partnerskej klinike Primavet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421902812000

Felicola subrostrata - parazitárne ochorenie mačiek

Felicola subrostrata - parazitárne ochorenie mačiek

Felicola subrostrata je malá švola krémovej farby, ktorá parazituje na dlhosrstých mačkách, na ich koži alebo srsti. Tento parazit pôsobí ako tzv. chodiaca lupina.

Švola je ektoparazit podobným všiam, ktorý sa živí čiastočkami kože, ktoré si uvoľňujú hryzavými orgánmi a len čiastočne krvou. Tieto parazity nie sú schopné prežiť vo vonkajšom prostredí viac ako pár dní. Ku prenosu dochádza priamym kontaktom mačiek. Medzi predikčné miesta patrí hlava, krk, chrbát. Na rozdiel od kliešťov, švoly necicajú krv hostiteľa, ale vyvolávajú silné svrbenie kože a lámanie srsti. Samica si lepí svoje operabilné vajíčka na vlasy svojej mačacej hostiteľky. Tento parazit sa môže častejšie vyskytovať predovšetkým na starších a dlhosrstých mačkách, ktoré si nedokážu srsť samy upravovať. Liečba nie je zdĺhavá. Veľmi dobre na tieto parazity pôsobia veterinárne ektoparazitiká.