Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore na partnerskej klinike Primavet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421902812000

Giardióza psov a mačiek

Giardióza psov a mačiek

Infekčné ochorenie nebezpečné najmä pre mláďatá. Jednou z možných príčin môže byť infekcia vyvolaná parazitom nazývaným Giardia intestinalis vyskytujúcim sa v hlavne v tenkom čreve.

Najčastejšie sú postihnuté šteniatka a mačiatka, u ktorých ešte nie je imunitný systém dostatočne vybudovaný, dospelé jedince s oslabenou imunitou a taktiež zvieratá žijúce vo vysokých koncentráciách na jednom mieste. Dôležité je si uvedomiť, že nie u každého nakazeného zvieraťa dochádza k rozvoju klinických príznakov, teda ochorenie môže prebiehať asymptomaticky.

K nakazeniu dochádza požitím kontaminovanej vody, potravy, kontaktom s kontaminovanými predmetmi z infikovaného prostredia, pri olizovaní zeme, trávy alebo požitím infikovanej koristi.

Pri podozrení na giardiózu je potrebné mikroskopické vyšetrenie trusu a zhotovenie SNAP

Giardia testu. Je to rýchlo test s výsledkom do niekoľkých minút. Pre presnejšiu diagnostiku ochorenia je vhodné vyšetrenie trusu zbieraného z troch dní každý druhý deň, čiže 1., 3. a 5. deň na zvýšenie záchytu cýst parazita, ktoré sa vylučujú z tela jedinca nepravidelne.

Liečba spočíva v podaní antiparazitárnych prípravkov na báze fenbendazolu alebo antibiotík s účinnou látkou metronidazol.

Keďže Giardia dokáže prežívať v prostredí niekoľko týždňov až mesiacov, dôležitá je dekontaminácia prostredia a vypratie pelechov Vašich miláčikov pri vysokej teplote.

Giardiou môžu byť nakazené aj mnohé vtáky a väčšina druhov cicavcov. Giardióza teda predstavuje riziko aj pre ľudí, ľahko sa môžu nakaziť aj malé deti. Prejavuje sa taktiež hnačkami. Človek sa môže nakaziť v prírode, z kontaminovanej vody alebo pri manipulácii s trusom infikovaných zvierat. Preto je potrebné s trusom narábať opatrne, zbierať ho v rukaviciach a dodržiavať zásady hygieny.

Pre bližšie informácie kontaktujte svojho veterinárneho lekára.

Autorka článku MVDr. Zuzana Sabová