Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore na partnerskej klinike Primavet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421902812000

Jeseň - ideálny čas na plánované zákroky

Jeseň - ideálny čas na plánované zákroky

Počasie sa nám po nekonečných horúčavách konečne umúdrilo a teda prichádza čas, keď môžeme dobehnúť odkladané veci.

Ak hovoríme o starostlivosti o domácich miláčikov tak práve teraz nastáva ideálny čas na preventívne zákroky, plánované operácie alebo čistenie zubov psíkov a mačičiek.

Zvieratko na tieto zákroky musí byť uvedené do celkovej anestézie. Anestézia je určitou záťažou pre organizmus a je teda lepšie, ak zvieratko nie je ešte naviac zaťažované horúčavami. Rany počas neskorého leta a na jeseň tiež lepšie dýchajú, rýchlejšie sa hoja a riziko vzniku zaparenín je výrazne menšie.

Sterilizácie a kastrácie

U mladých zvierat sa z plánovaných operácií stretávame najčastejšie s kastráciami u psov a kocúrov, alebo sterilizáciami u feniek či mačičiek. U feniek je vhodné si sterilizáciu naplánovať s dostatočným odstupom od hárania. V období hárania je fenka hormonálne aktívna a dochádza k výraznému prekrveniu maternice, ktoré pomaly odoznieva ešte asi mesiac po ukončení hárania.

Odstraňovanie zubného kameňa

U starších zvieratiek sa najčastejšie stretávame nutnosťou odstraňovania zubného kameňa. Ten sa vytvára u všetkých zvierat, ale u každého v individuálnej miere. Preto niektoré zvieratká potrebujú po prvýkrát ultrazvukové očistenie zubov už v mladom veku a iné až ako seniori. Po očistení zubov sa však zubný kameň začína na zuboch nanovo usadzovať. Preto je treba tento zákrok pravidelne opakovať, interval je však u každého zvieratka iný. Najmä u psíkov malých plemien dochádza k rýchlejšiemu usadzovaniu zubného kameňa. Nie je výnimkou, že je prvé ošetrenie potrebné už vo veku troch rokov, následne je potrebné zubný kameň odstraňovať väčšinou každoročne.

Kožné útvary

Ďalším dôvodom plánovaných zákrokov sú rôzne útvary, kožné hrčky, bradavice a podobne. Môžu sa vyskytovať u všetkých vekových kategórií zvierat. Ako veterinári odporúčame tieto útvary odstraňovať, pretože podľa vhľadu nie je možné určiť druh útvaru a teda či predstavuje alebo nepredstavuje pre zvieratko riziko. Jednoznačne je potrebné odstrániť všetky útvary, ktoré si zvieratko zraňuje, či už úmyselne alebo neúmyselne. U ostatných sa môžeme pokúsiť o cytologické vyšetrenie, kedy s pomocou ihly získame malú vzorku takéhoto útvaru a bunky sa následne vyšetria mikroskopicky. Na základe výsledku je možné sa rozhodnúť, či je nutné chirurgicky útvar odstrániť alebo nie. Týmto vyšetrením sa však nedajú s istotou určiť všetky druhy útvarov. Preto je vždy istejšie útvar chirurgicky odstrániť a následne ho nechať vyšetriť histologicky, kedy sú výsledky spoľahlivejšie.

Ako to celé prebieha?

Tesne pred zákrokom je zvieratko kompletne klinicky vyšetrené. Dôležité je hlavne počúvanie srdca fonendoskopom, kedy môžeme odhaliť srdečný šelest.

Zvieratko je najskôr sedované a až potom uvedené do anestézie, injekčnej alebo inhalačnej podľa typu zákroku. Súčasťou sedácie sú látky, ktoré pôsobia proti bolesti. V priebehu anestézie je zvieratko neustále sledované.

V priebehu 15 - 30 minút po zákroku sa zvieratko budí. O malú chvíľu, keď už je schopné chodiť si ho môžete vyzdvihnúť do domácej opatery. Tento deň je vhodné zabezpečiť psíkovi či mačičke kľudné pohodlné miesto, aby sa mohol zotaviť z anestézie.

Nasledujúci deň spravidla prebieha kontrola zdravotného stavu a rán, lieky dostáva individuálne podľa typu zákroku. Vytiahnutie stehov prebieha za 14 dní od zákroku. Do tej doby vyžaduje zvieratko zvýšenú starostlivosť. O rany sa treba starať a psík musí nosiť bezpodmienečne golier. Na to, aby si pes stehy vykúsal stačí totiž malá chvíľa nepozornosti.

Anestézia u starších zvieratiek

Veľa majiteľov sa bojí anestézie u svojho staršieho miláčika. Určite je riziko komplikácií u starších mačičiek a psíkov vyššie ako u zdravých mladých zvierat, ale postupmi, ktoré sú naznačené v tomto článku ho však minimalizujeme na najmenšiu možnú mieru.

Ak plánujeme anestéziu psíka alebo mačičky seniora odporúčame naviac pred operáciou urobiť vyšetrenie krvi. To sa skladá z dvoch častí - hematológie, ktorá môže odhaliť anémiu alebo skrytý zápal a biochémie, ktorá je zameraná predovšetkým na parametre obličiek a pečene. Vďaka biochemickému vyšetreniu vieme posúdiť funkciu týchto orgánov, čo je zvlášť dôležité pred uvedením zvieratka do anestézie. Pečeň a obličky sú totiž orgány, ktoré odbúravajú a vylučujú sedatíva a anestetiká z tela zvieratka. Okrem toto by biochemické vyšetrenie by malo byť u starších zvieratiek opakované v rámci prevencie asi raz ročne. Môžeme tak zachytiť zníženie funkcie obličiek či pečene skôr ako dôjde k ich zlyhaniu a podpornou liečbou významne predĺžiť život psíka či mačičky.

Z pohľadu počasia je v období neskorého leta či jesene ideálny čas na plánované zákroky. Najdôležitejšie však je, aby termín vyhovoval Vám. Aj bez akýchkoľvek komplikácií na Vás totiž bude mať zvieratko po chirurgickom zákroku vyššie nároky. Pooperačná starostlivosť neznamená len starostlivosť o rany, ale tiež Vašu pozornosť, či je zvieratko a postup hojenia v poriadku a Váš dohľad, aby zvieratko odpočívalo a šetrilo sa.