Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore na partnerskej klinike Primavet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421902812000

Kašle vaše zvieratko? Nepodceňte to, najmä ak ho trápi už viacero dní!

Kašle vaše zvieratko? Nepodceňte to, najmä ak ho trápi už viacero dní!

Kotercový kašeľ (infekčná laryngotracheitída) je veľmi nepríjemné respiračné ochorenie, pri neliečení ktorého môžu starší a oslabení jedinci dokonca uhynúť.

Spôsobuje ho vírus parainfluenzy, ku ktorému sa zvyčajne pridružujú baktérie Bordetella bronchiseptica. Takto postihnutý psík zvykne úporne záchvatovito kašľať.

Najčastejšie sa toto ochorenie vyskytuje na jar a na jeseň, pričom rizikovými miestami nákazy sú oblasti s vysokou koncentráciou psov (výstavy, cvičáky, sídliská, venčoviská, atď.), kde si vírus psíky prenášajú buď priamym kontaktom (pri vzájomnom očuchávaní) alebo kvapôčkovou infekciou pri kašľaní, kýchaní.

Na našej klinike sú dostupné na výber dva druhy vakcín, ktoré chránia pre vírusom parainfluenzy a baktériou Bortedella bronchiseptica. Vakcína Pneumodog sa podáva klasickým spôsobom pod kožu, vakcína Nobivac KC podaním malého množstva prípravku do nosnej dierky. Obe vakcíny je nutné každý rok revakcinovať.

Váš team Lionvet.sk