Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore na partnerskej klinike Primavet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421902812000

Kastrácia kocúrov a sterilizácia mačiek

Kastrácia kocúrov a sterilizácia mačiek

Jeden z najdôležitejších preventívnych operačných zákrokov. Voľne žijúce mačky, ale aj tie čisto interiérové majú s "nevyužitou" rujou a aktivitou pohlavných hormónov len komplikácie.

Ak je naša mačka či kocúr krotká a poslušná vonkajšia šelma, čo príde na večeru na zavolanie, v čase ruje sa stáva neovládateľnou. Bitky kocúrov o teritórium a samice nemajú konca kraja a často končia veľmi krvavo a s vážnymi následkami na fyzickom a často aj psychickom stave. Mačky zase v čase ruje túžia plodiť potomstvo a že je to túžba enormná, nie je pochýb. Keď príroda  volá, jednoducho ich nezastavíte a akékoľvek opatrenia sú väčšinou zbytočné. Ak zavrieme roztúžené zvieratká v interiéri, v lepšom prípade nám len budú píliť nervy sústavným mraučaním a dobíjaním sa von. V horšom nám celkom obstojne dokážu zdemolovať interiér. Kocúri okrem toho v čase mačacej ruje výrazne značkujú a tento pach je často neznesiteľný a pretrváva dllllho po samotnom úkone, napriek hektolitrom čistiacich prostriedkov. Okrem toho, mačacia ruja je provokovaná, čo znamená zjednodušene - ak je kocúr, je aj ruja. Vo finále máme plný dvor nechcených mačiatok viackrát do roka, mačka je vysilená a zničená a kocúr si hľadá ďalšie desiatky nových obetí.

Ak napriek týmto skutočnostiam stále o zákroku nie sme presvedčení, má pre našich miláčikov aj výrazné zdravotné výhody. Najmä u mačiek sa rapídne znižuje riziko nádorov mliečnej žľazy, infekcií močových ciest a pohlavných orgánov, zápalu maternice či nádorov vaječníkov, z ktorých je prevažná väčšina zhubných. A takýto stav už výrazne znižuje kvalitu života a skracuje jeho dĺžku. U kocúrov dochádza k upokojeniu temperamentu a agresívneho správania, menej sa túlajú a znižuje sa, prípadne celkom zmizne chuť značkovať si teritórium, a to aj v našej obývačke. U oboch pohlaví tiež znižujeme riziko infekčných mačacích ochorení, tým že sa zmierni kontakt s inými jedincami v okolí a zvieratká sa tiež po zákroku dožívajú vyššieho veku, tým že eliminujeme nástrahy vonkajšieho prostredia.

Pri zákroku mačke odstraňujeme maternicu spolu s vaječníkmi (ovariohysterektómia), zákrok odporúčame najskôr po ukončení šiesteho mesiaca, v ojedinelých prípadoch je možný aj skôr. Rekonvalescencia je dobrá, mačky túto operáciu spravidla dobre znášajú, malá ranka sa dobre hojí a po odznení účinkov anestézie sú ako predtým. Kocúrom pri kastrácii chirurgicky odstránime semenníky a to najskôr vo veku 9 mesiacov, v ojedinelých prípadoch skôr. Rekonvalescencia je bezproblémová až tak, že kocúrom po zákroku ostáva chuť  páriť sa  a odznieva až po znížení hladiny hormónov v organizme. 

Po zákroku sledujeme hmotnosť zvierat, ktorá môže rásť v dôsledku zníženia produkcie hormónov. Spôsobí to spomalenie metabolizmu, v niektorých prípadoch sa môže zvýšiť chuť do jedla a znížiť energetický výdaj. V takýchto prípadoch je vhodné zaradiť krmivá špeciálne určené pre kastrované mačky. Často si však na našich zvieratkách nevšimneme žiadnu nežiaducu zmenu, akurát sú nám možno častejšie v pätách. :)

Váš Tím LionVet