Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore na partnerskej klinike Primavet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421902812000

Kliešte a ochorenia ohrozujúce psa a mačku

Kliešte a ochorenia ohrozujúce psa a mačku

Na území strednej Európy môžu byť kliešte zdrojom niektorých významných nákaz prenosných na psa a mačku, napr. lymská borrelióza, babezióza, anaplazmóza...

Kliešť Dermacentor je schopný vylučovať neurotoxín, ktorý môže spôsobiť kliešťovú paralýzu. S výnimkou tularémie sú k spomenutým ochoreniam vnímavejší psy ako mačky. Klinický nález a teda aj príznaky podľa ktorých si majiteľ uvedomí, že nie je niečo so psíkom v poriadku sú v akútnej fáze často nevýrazné, čo môže viesť k podceneniu ochorenia a jeho prechod do chronického štádia postihujúceho kĺby, obličky a srdce.

Lymská borrelióza 

Je to multisystémové ochorenie prenášané kliešťami rodu Ixodes (ale aj Dermacentor a Haemaphylis) a vyvolané spirochetou Borrelia Burgdorferi. V Európe poznáme ďalšie dve spirochety ktoré dokážu doto ochorenie vyvolať - Borrelia afzelii a B. Garini. Ochorenie je v oblasi jeho výskytu diagnostikované často u psov, zriedkavo u mačiek. Rezervoárom ochorenia sú malé cicavce a vtáky. Infekcia bola preukázaná u viac ako 31 druhov voľne žijúcich cicavcov a 50 druhov voľne žijúcich vtákov. Zamorenosť kliešťov boreliózov v závislosti od oblasti sa odhaduje na našom území od 2-40% . Pri nakazení sa boreliozov záleží aj na množstve prijatej infekcie a odolnosti jedinca a jeho imunitného systému, či choroba prepukne klinicky (s príznakmi). Veľký podiel psov má proti borelióze protilátky (tzn., že s ňou niekedy v minulosti už prišli do kontaktu). Niektorí psy sa môžu chovať ako bezpríznakoví nosiči infekcie (v ich tele je infekcia schopná vyvolať chorobu,ale pes nemá vonkajšie/zistiteľné príznaky choroby a slúži ako rezervoár nákazy). Nie je výnimkou že ochorenie sa prejaví aj o niekoľko mesiacov (2-6 mesiacov) po nakazení.

Príznaky ochorenia

Lymská borelióza postihuje organizmus psa citeľne a neliečené ochorenie ohrozuje priamo jeho život. Ochorenie začína náhle, hlavnými klinickými príznakmi sú bolesti, opuchy, zápaly kĺbov končatín s prejavmi striedavého krívania, horúčka, nechutenstvo, malátnosť, letargia, depresia a nekoordinovanosť pohybov. Zdurenie a zápaly lymfatických uzlín v zákolennej jamke a za lopatkou sú časté. Erytém, pomerne častý u ľudí je zriedkavý. Neliečené ochorenie môže prejsť do perzistentnej infekcie, keď je postihnutý centrálny nervový systém, čo sa prejavuje silnou dráždivosťou, zmenou chovania, stratou orientácie, nachýlením hlavy, odporom k pohybu, zvracaním, kŕčmi atď. Kĺby končatín sú "horúce", bolestivé hlavne pri manipulácii, krívanie sa opakuje. Ďalej je priamo postihnuté srdce (úplná predsieňová a komorová blokáda) a obličky (glomerulonefritída - urémia, hematúria a proteinúria). Pridružujú sa aj očné ochorenia - očné lézie, konjuktivitída, chorioretinitída, hemorhágie na sietnici, uveitída atď. Príznaky ochorenia pretrvávajú aj vyše roka. Spirochéty sa pravdepodobne usadia v organizme v spojovacom tkanive, ktoré je pre ne akýmsi azylom, útočiskom, kde sú chranené proti antibiotikám a proti imunitnému systému hostiteľa. Klinicky spadá ochorenie do obdobia najväčšieho výskytu kliešťov na jar a v lete.

Babezióza 

Toto ochorenie môže spôsobiť dokonca rozpad červených krviniek. Prvé príznaky nastupujú už 10-21 dní po napadnutí kliešťom. Typickým príznakom môže byť tmavý moč, ktorého zafarbenie je spôsobené práve rozpadom červených krviniek. Ďalej pozorujeme apatiu, nechutenstvo príjmať potravu, horúčku a anémiu, zväčšenie sleziny. Babezióza patrí k veľmi závažným ochoreniam, vyžaduje si rýchly začiatok liečby, pretože môže v neskorých prípadoch nastať dokonca až úhyn zvieraťa.

Anaplazmóza 

Bakteriálne ochorenie napádajúce biele krvinky a krvné doštičky. Inkubačná doba je cca týždeň. Príznaky ochorenia sú horúčka, bolestivosť, opuchy kĺbov, či krívanie. Znížený počet krvných doštičiek spôsobuje to, že ľahšie dochádza ku krvácaniu (krvácanie z nosa, či z konečníka). Tieto príznaky podobné chrípke sa môžu objaviť až po inkubačnej dobe. 

Ehrlichióza 

Bakteriálne ochorenie prenášané hlavne kliešťami z rodu Rhipicephalus a Dermacentor. Ehrlichie napádajú, tak isto, ako anaplazmy, biele krvinky. Príznaky pozorujeme minimálne po týždni. Prejavujú sa napr. v podobe horúčky, bledej sliznice, zväčšením lymfatických uzlín, arytmiou, zväčšenie pečene, problémamy s dýchaním, či očami. Dostaviť sa môže aj strata hmotnosti, nechutenstvo, ako aj problémy so srdcom. 

Mykoplazmóza (hemoplazmóza)

Bakteriálne ochorenie, ktoré napadáva červené krvinky sa vyskytuje väčšinou u mačiek. Možný prenos je aj na nenarodené mačiatka, a to cez placentu. U psov sa vyskytuje zriedka. Rozpad červených krviniek môže spôsobiť anémiu, apatiu, nechutenstvo a bledé sliznice. Prejaviť sa môže aj únava, či horúčka.