Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore na partnerskej klinike Primavet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421902812000

Kotercový kašeľ u psíka a ako s ním bojovať

Kotercový kašeľ u psíka a ako s ním bojovať

Možno ste sa už stretli s tzv. kotercovým kašľom, nazývaným aj ako infekčná laryngotracheitída. Ide o infekčné ochorenie psov postihujúce dýchacie cesty.

Spomínané ochorenie patrí medzi najčastejšie vyskytujúce sa infekčné ochorenie u psov, ktoré postihuje dýchacie cesty. Spočiatku ide o postihnutie horných dýchacích ciest a následne v prípadoch, ktoré sú vážnejšie, tak aj dolných dýchacích ciest. Konkrétne postihuje hrtan, priedušnicu, priedušky, v niektorých prípadoch môže napadnúť aj pľúca a tak zapríčiniť zápal pľúc.

Ako vzniká kotercový kašeľ?

Vznik tohto ochorenia je podmienený vírusmi parainfluenzy, adenovírusu a baktérie nazývanej Bordetella bronchiseptica. Kotercový kašeľ je nákazlivý, pričom sú ohrozené predovšetkým psy, ktoré sa často pohybujú vo výbehu, v útulkoch, v psích hoteloch, na cvičiskách, či dokonca na výstavách, teda v prostredí, kde je väčšie množstvo ďalších psov. Najviac ohrozené sú šteniatka, gravidné suky, mladé psy, staršie a nakoniec choré psy.

Ochorenie sa najviac objavuje počas jesene a jari. Prenáša sa kvapôčkovou infekciou, veľmi podobne ako chrípka u ľudí . Zvieratá sa dokážu nakaziť kašľaním, kýchaním, alebo aj priamym kontaktom s chorým jedincom.

Príznaky ochorenia:

Prvé príznaky sa prejavia do 9 dní od nákazy a sú individuálne. Varovné signály, ktoré naznačia, že váš psík môže byť nakazený, sú predovšetkým intenzívny suchý a záchvatový kašeľ, dokonca môže vykašliavať hlien. Majitelia mávajú pocit, že sa pes „dusí“ a domnievajú sa, že je to spôsobené cudzím predmetom, či jedlom v hrdle. Ďalší symptóm je výtok z nosa, ktorý môže byť číry alebo hlienovitý. Okrem toho sa môže objaviť horúčka, problém s dýchaním, ospalosť, nechutenstvo, strata chuti do jedla, nedostatočný pitný režim, ba dokonca aj náladovosť.

Liečba kotercového kašľa:

Vzhľadom na to, že pôvodcom ochorenia nie je len baktéria ale aj vírus, môže byť v niektorých prípadoch liečba komplikovaná a zdĺhavá. Môžu sa objaviť aj recidívy, čo znamená, že nastane opakovanie ochorenia v rôznych intervaloch. Liečba infekčnej laryngotracheitídy závisí od intenzity ochorenia. Liečba môže pozostávať v závažnejších prípadoch z podávania antibiotík a látok na tlmenie alebo vykašliavanie. V prípade, že ide o ľahšiu formu nákazy odporúča sa dbať na zvýšený prísun látok podporujúcich obranyschopnosť organizmu (imunoglukán a vitamíny).

Ďalej odporúčame:

  • držať psíka v izolácii, aby sa nákaza nešírila
  • zabezpečiť psovi pokojný kľudový režim
  • vyhýbať sa záťaži a vzrušeniu, aby sa minimalizovali záchvaty dráždivého kašľa
  • zvlhčovať vzduch v domácnosti
  • zmeniť obojok za postroj

Ako sa chrániť pred nákazou?

Dôležitou a predovšetkým účinnou prevenciou je vakcinácia (očkovanie), ktorú je možné u nás absolvovať dvoma spôsobmi.

  • Podkožný spôsob nazývaný ako Pnemodog. Revakcinuje sa o 3 týždne a následne o rok.
  • Aplikácia jednorázovej vakcíny tzv. Nobivac KC, ktorá sa vstrekne priamo do nosnej dierky. Revakcinuje sa o rok.

Na záver Vám v skratke ponúkame zopár bodov, ako chrániť svojho psíka:

  • vyhýbajte sa miestam, kde sa pohybuje väčšie množstvo psov
  • poskytujte psovi kvalitnú stravu, suroviny, či kvalitné granule
  • podporte imunitný systém, teda obranyschopnosť organizmu psíka
  • chráňte ho pred prechladnutím, najmä ak má krátku a riedku srsť.

V prípade, že spozorujete prvé príznaky ochorenia odporúčame návštevu veterinárneho lekára, ktorý psíka vyšetrí a zváži postup následnej terapie.