Dnes otvorené 09:00 - 14:00, pohotovosť po tel. dohovore na partnerskej klinike Primavet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421902812000

Kožné ochorenia sa na jar často objavujú u našich zvieracích pacientov

Kožné ochorenia sa na jar často objavujú u našich zvieracích pacientov

Zhrnuli sme si pre Vás jedno frekventované parazitárne ochorenie zvané Demodikóza. Pozor na toto ochorenie, ktoré sa vyskytuje hlavne u psov a mačiek.

Jedná sa o parazitárne ochorenie psov a mačiek, ktorého pôvodcom je parazit Demodex canis. Tento mikroorganizmus je považovaný za súčasť normálnej kožnej mikrofauny, ktorá sa prenáša z matky na šteňatá počas prvých dní ich života. Predpokladá sa, že oslabená imunita alebo chybný imunitný systém kože umožňuje neprimerané rozmnoženie parazita, čo sa prejavuje príznakmi kožného ochorenia. Parazity sa aktivujú, začnú sa množiť a spôsobia zápal chlpových folikulov. Tento stav označujeme ako lokalizovaná demodikóza.

Ako sa prejavuje?

Prejavuje ako jeden alebo viac okrúhlych ložísk so stratou srsti, šupinatením a začervenaním kože, ktoré sa objavujú najmä na chrbte nosa, na čele, okolo očí a na predných labkách. S lokalizovanou demodikózou sa stretávame najčastejšie u šteniat vo veku od troch do šiestich mesiacov a zvyčajne vymiznú spontánne do 1,5 roka.

Druhou formou je tzv. generalizovaná demodikóza

Môže vzniknúť kedykoľvek medzi 3. a 12. mesiacom veku. Začína ako lokálna lézia, ktorá namiesto toho, aby mizla sa zhoršuje, zväčšuje a šíri sa ďalej po tvári, labkách a po tele. Pridáva sa sekundárna infekcia a veľké šupinaté krusty môžu eventuálne pokryť väčšinu tela. Hlboké kožné zápaly môžu byť spôsobené veľmi rezistentnými baktériami. Aj po radikálnej terapii môže dochádzať k recidívam.

Klinické prejavy sú rôznorodé

Prejavy môžu byť charakterizované napríklad začervenaním, šupinatením, miernou hyperpigmentáciou a alopéciou kože. Vo vážnejších prípadoch dochádza k veľmi hlbokým hnisavým kožným zmenám.

Typické kožné príznaky

Diagnóza sa stanoví na základe odberu vzoriek kože formou hlbokého kožného zoškrabu (do kapilárneho krvácania) z viacerých lézií a ich analýzou pod mikroskopom. Tu nájdete fotografie parazita odobratého zoškrabom z kože dvojročnej fenky Nemeckého ovčiaka Dony, natočené na našej klinike LionVet. Parazit Demodex canis ako ho máme možnosť vidieť pod mikroskopom. Napriek tomu, že Demodex je súčasťou normálnej mikrofauny, je veľmi zriedkavé, že veterinárny lekár nájde jedného alebo viacej parazitov v kožnom zoškrabe zdravého jedinca. Prítomnosť viac ako jedného parazita a jeho vývojových štádií je potvrdením demodikózy. Odber vzoriek trvá niekoľko minút a psíky ho väčšinou veľmi dobre znášajú. U niektorých psov s tučnou kožou, najmä šarpejov, je treba urobiť kožnú biopsiu.

Najčastejšie postihované plemená

Ochorenie je častejšie u krátkosrstých a brachycefalických plemien. Medzi najčastejšie postihnuté plemená patrí šarpej WHWT, škótsky teriér, anglický buldog, bostonský teriér, doberman, bulteriér. Liečbu je nutné zveriť do rúk veterinárneho lekára. Najlepšie výsledky dosiahneme, keď je ochorenie diagnostikované včas ,pokiaľ nie sú postihnuté aj vnútorné orgány.

Nech sa Vášmu zvieratku toto kožné ochorenie vyhýba, ale pokiaľ sa ním nakazí, tak Vám s tým radi pomôžeme.

Vaši doktori z Lionvet.sk