Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore na partnerskej klinike Primavet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421902812000

Myxomatóza a mor králikov

Myxomatóza a mor králikov

Skúsení chovatelia tieto dve významné ochorenia poznajú, ľudia ktorí chovajú králika ako miláčika na ne často zabúdajú alebo o nich vôbec nevedeli.

Králiky sa čím ďalej tým viac stávajú obľúbenejšími spoločníkmi a práve preto netreba zabúdať ani u nich na ochranu zdravia vakcináciou. Jedná sa hlavne o choroby Myxomatózu a Mor králikov. Obe ochorenia sú infekčné a prenášajú sa nepriamou cestou (prostredím, na objektoch, podstielkou), priamou cestou ( chorými jedincami) a predovšetkým bodavým hmyzom. Preto je prevencia proti nim skoro nemožná.

Myxomatóza

Vírusové ochorenie postihujúce kožu, ktorého pôvodca je Leporipoxvirus.

Pri tomto ochorení sa tvoria uzlíky a opuchy na hlave, ušiach a v oblasti genitálií. Po čase môžu vznikať zápalové uzlíky (myxómy) aj v podkoží po celom tele. U niektorých jedincov sa može vyskytnúť aj atypická pľúcna forma bez kožných zmien. Kvôli týmto zmenám dochádza k výtokom z nosa a očí a postupne aj k sťaženiu dýchania. Nakazené zvieratá postupne chudnú a umierajú z dôvodu vyčerpania a sekundárnych infekcií. Ako bolo už vyššie zmienené veľmi nebezpečným faktorom v šíreni tohoto ochorenia je populácia komárov.

Mor (hemoragická choroba králikov)

Taktiež vírusové ochorenie ochorenie králikov spôsobené vírusom z čeľade Caliciviridae rod Lagovirus. Inkubačná doba u ochorenia je veľmi krátka (1-2 dni), avšak vnímave sú len jedince staršie ako 2 mesiace.

Spočiatku sú prejavy veľmi nešpecifické: odmietanie potravy, nezáujem o okolie, spavosť. Postupne pribúdajú špecifické: ochrnutie v rámci nervových príznakov a zdúrenia slizníc, krvácaniny z prirodzených otvorov a zmodranie kože a slizníc. U moru je priebeh ochorenia velmi rýchly a úhyn nastane v priebehu 24 hodín po spozorovaní príznakov.

Liečba v prípade oboch ochoreni nieje možná.

Doležitá je prevencia, včasná vakcinácia a dodržiavanie zásad zoohygieny (hlavne zabránenie styku s hmyzom a chorými jedincami).

Vakcinačná schéma

Pri vakcinácií králikov platia rovnaké pravidlá ako u psov a mačiek. Králik by mal byť pri vyšetrení pred vakcináciou zdravý a v dobrej kondícii.

Myxomatóza:
primovakcinácia - 6 týždeň
revakcinácia - 10 týždeň

Mor:
Primovakcinácia - 10 týždeň

Pre zachovanie dostatočne vysokej hladiny protilátok a tým aj chránenosti králika sa odporúča očkovanie 2x do roka.

Tento prehľad pre vás pripravil MVDr. Peter Szalay z veterinárnej ambulancie LionVet, ktorý začiatkom leta rozšíril náš team.