Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore na partnerskej klinike Primavet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421902812000

Novoročné oslavy a zvieratká: Ako ich chrániť?

Novoročné oslavy a zvieratká: Ako ich chrániť?

Kým my počas Silvestra oslavujeme a obdivujeme ohňostroje, naši zvierací priatelia prežívajú doslova večer plný strachu. Mali by sme myslieť aj na to, že psíky aj mačky majú citlivejší sluch ako človek, preto vnímajú zvuky oveľa intenzívnejšie.

V nasledujúcom prehľade by sme vám chceli predstaviť možnosti ako pomôcť vášmu zvieratku prekonať nezvyklé situácie. Keďže na trhu je veľké množstvo voľne predajných prípravkov, chceme vám pomôcť zorientovať sa v nich a vybrať ten najvhodnejší pre vaše zvieratko.

Vo všeobecnosti sú všetky voľne dostupné prípravky na prírodnej báze a sú pre zvieratko neškodné. Ich účinok je variabilný a individuálny. Do veľkej miery závisí od miery stresu zvieratka, jeho povahy, veľkosti, veku. Treba pamätať aj na to, že aj keď zvieratko problémy doteraz nemalo, s vekom sa môže meniť miera citlivosti na rôzne podnety. A zvieratko, ktoré doteraz každý rok s vami so zaujatím sledovalo ohňostroje, sa môže tentokrát skrývať pod posteľou. Tieto prípravky je vhodné použiť pri jednorazových stresových situáciách ako cestovanie, zmena prostredia, návšteva veterinára, odlúčenie, ale aj pri dlhodobej liečbe psychických problémov. Najčastejšie ľudia siahajú po týchto prípravkoch pri chove mačiek a malých plemien psov, ktoré vykazujú nervozitu, hyperaktivitu, úzkosť či reagujú na stres z prostredia, najmä:

  • pri ohňostrojoch a búrkach
  • pri zmenách prostredia
  • pri návštevách veterinára
  • pri sťahovaní alebo cestovaní
  • pri väčších návštevách alebo oslavách
  • pri strese z osamotenia a nudy.

Žiadny prípravok ale nenahradí váš čas, trpezlivosť, výchovu a výcvik. Základom je celoročná práca so zvieratkom a jeho postupné zvykanie na rôzne pre neho problémové situácie. Samozrejme, existujú tiež situácie, ktoré sú výnimočné. Jednou u nich je aj večer osláv a hlučných ohňostrojov.

Zloženie prípravkov používaných na pomoc v stresových situáciách

  • L-theanín je esenciálna aminokyselina obsiahnutá v zelenom čaji. Je to biolátka, ktorá vyvoláva relaxačnú reakciu. Priamym pôsobením v mozgu navodzuje stav hlbokej relaxácie bez pocitu ospalosti. Má upokojujúce účinky a je nápomocná v redukcii stresu a úzkosti. Pôsobí na nervovú sústavu, na depresie a fóbie. Svojím účinkom na metabolizmus serotonínu a dopamínu prispieva k pocitu pohody.
  • L-tryptofán je esenciálna aminokyselina a prekurzor serotonínu, neurohormónu, nedostatok ktorého je prvotnou príčinou úzkosti, depresie, zmien v správaní, zlých nálad, porúch spánku. Serotonín podporuje prirodzený pocit spokojnosti, pomáha pri úzkosti, stereotypnom správaní a strese.
  • B vitamíny sú nevyhnutné pre riadne fungovanie centrálneho nervového systému a pre produkciu neurotransmiterov.
  • Tiamín - vitamín B1, ktorý je nutnou súčasťou výživy a je rozpustný vo vode. Špecificky pôsobí na centrálnu nervovú sústavu a navodzuje upokojenie a zmiernenie úzkosti. Pri zvýšenom strese a námahe jeho potreba stúpa. Vzhľadom na to, že organizmus si tento vitamín neukladá, je potrebné, aby bol súčasťou potravy.
  • α-casozepin je prírodný extrakt, ktorý sa získava z mliečnej bielkoviny kazeínu z odstredeného mlieka a má upokojujúce a uvoľňujúce účinky na vystrašené psy a mačky. Symptómy sa zlepšujú už počas krátkej doby a pohoda zvieraťa rastie. Zvieratá sú viditeľne pokojnejšie, lepšie spia a vyhľadávajú opäť viac kontaktov ako s človekom, tak s ostatnými zvieratami.
  • C3™ je patentovaná zmes – komplex kolostra. Je izolovaný z mliečnych bielkovín – kazeínu a je známy pre svoje upokojujúce účinky.
  • Lactium je bioaktívna prírodná látka, ktorá reguluje stres. Lactium je mliečny hydrolyzovaný proteín, ktorý reguluje sekréciu stresových hormónov, čím pôsobí na upokojenie psov pri stresových situáciách, zlepšuje odolnosť proti stresu a znižuje prejavy stresu bez vedľajších účinkov, ako je ospalosť, apatia či letargia.
  • Ľubovník bodkovaný pôsobí antidepresívne.
  • Medovka lekárska má sedatívne a karminatívne účinky.
  • Piper methysticum je rastlina (kava) z Polynézie. Extrakt z koreňov sa už dlho používa na zníženie úzkosti. Okrem strachu - má inhibičný účinok, má aj upokojujúce, mierne sedatívne vlastnosti. Testy preukázali, že použitie je bezpečné a účinné.
  • Rumanček pravý obsahuje silice, ktoré pôsobia utišujúco a majú výrazný relaxačný účinok.
  • Valeriána lekárska je najznámejším rastlinným sedatívom už od staroveku. Pôsobí sedatívne, spazmolyticky, hypnoticky a myorelaxačne.
  • Syntetická verzia mačacieho tvárového feromónu v prípravku Feliway je účinný a bezpečný spôsob ako prinavrátiť prirodzenú rovnováhu správania sa mačky v situáciách, v ktorých sa cíti neistá.,
  • Prírodný 'Dog Appeasing Pheromone' (D.A.P.®) je bežne produkovaný laktujúcimi sučkami, aby u šteniat vytvoril pocit bezpečia.
  • Bachove esencie pre zvieratá: Pri výbere esencií pre zviera je dôležitá správna interpretácia jeho správania. Preto je potrebné dôsledne sledovať správanie zvieraťa, hľadať súvislosti. Nesprávne zvolená esencia síce neublíži, ale ani nepomôže.

Záver

Základom je zabezpečiť zvieratku počas Silvestra čo najpokojnejšie prostredie tzn. bezpečné známe miesto, kde môže tento večer prečkať. Tiež je vhodné čo najdlhšie zachovať bežný stereotyp a zbytočne už vopred zvieratko nestresovať. Zvieratko nie je vhodné nadmerne upokojovať ani ľutovať, ale pokiaľ je to možné, správať sa normálne a nezvýrazňovať nezvyčajnosť situácie.

Pred použitím ktoréhokoľvek prípravku je vždy potrebné prečítať si príbalový leták a dbať na správne dávkovanie, zohľadniť vek, hmotnosť a prípadné iné ochorenia vášho zvieratka ako aj mieru stresu, ktorý uňho Silvester vyvoláva. Účinok týchto liekov je veľmi individuálny a bojazlivé zvieratko je vhodné mať stále pod dohľadom. V prípade akýchkoľvek nejasností je namieste obrátiť sa na svojho veterinára, ktorý vám so správnym výberom prípravku ochotne poradí.