Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore na partnerskej klinike Primavet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421902812000

Ochorenie nazývané Demodikóza

Ochorenie nazývané Demodikóza

Ide o parazitárne ochorenie kože spôsobené roztočmi z rodu Demodex. Ochorenie úzko súvisí s oslabenou imunitou pacienta, kedy môže dôjsť k narušeniu jeho rovnováhy.

V prípade vážnejšieho ochorenia dochádza k premnoženiu roztočov a následne k zápalu chlpových vačkov. Pri lokálnej demodikóze, ktorá sa považuje za ľahšiu formu sa tvoria u pacienta okrúhle ložiská s vypadanou srsťou, objavuje sa zvýšená tvorba šupín a koža je začervenaná. Generalizovaná forma vykazuje závažnejšie príznaky. Prejavuje sa chronickým zápalom kože, ktorá je začervenaná, zapálená a vo vážnejších prípadoch dokonca s hnisavým zápalom. Taktiež pozorujeme zvýšenú tvorbu šupiniek.
 
Diagnostika je založená na klinických príznakoch a následne na vykonaní mikroskopického vyšetrenia vzorky postihnutej kože, vykoná sa tzv. hlboký kožný zoškrab. Dĺžka a forma liečby je pre každého pacienta individuálna.