Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore na partnerskej klinike Primavet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421902812000

Odčervujete správne?

Odčervujete správne?

Moja mačka má červy, aj keď som ju pred dvomi mesiacmi odčervila, ako sa to môže stať?

Takéto otázky dokazujú, že veľa majiteľov zvierat vôbec netuší,ako sa ich zvieratko môže nakaziť červami a že neexistuje žiadna garancia pre zvieratko bez črevných parazitov.

Šteniatka a mačiatka sa často infikujú behom prvého týždňa života materským mliekom alebo u šteniat ešte pred narodením v maternici(cez placentu). Larvy škrkaviek sa tak dostávajú do čreva, odkiaľ prenikajú do krvného obehu, ktorým sa dostanú do pľúc, pečene a do iných orgánov, kde sa vyvíjajú. V priebehu migrácie môžu spôsobiť zápal pľúc a poškodzujú aj ostatné vnútorné orgány. Vývojový cyklus sa uzatvára v čreve, kde dospelé škrkavky produkujú svoje vajíčka. Vajíčka sa trusom dostávajú do okolitého prostredia. Sú veľmi odolné a tak ľahko a dlho môžu byť zdrojom nákazy pre ďalších psov alebo pre deti. Staršie psy a mačky sa nakazia najčastejšie škrkavkami a to požratím ich vajíčok, ktoré sa nachádzajú v prostredí. Teoreticky sa vaši miláčikovia môžu nakaziť aj v byte, do ktorého sú zanesené majiteľmi na topánkach alebo inými predmetmi. Pásomnicami sa môžu nakaziť psi a mačky v prírode v prípade ,že zožerú infikovanú korisť. Taktiež sa dokážu nakaziť nedostatočne vareným mäsom.

Najbežnejšie vnútorné parazity psov a mačiek sú škrkavky a pásomnice.

Škrkavky (Toxocara canis, Toxocara cati) Pásomnica psia (Dipylidium caninum) cudzopasí na psoch a mačkách

Keď sa váš štvornohý miláčik nakazí niektorou z týchto ciest, trvá tri (v prípade infekcie škrkavkami pred narodením) až šesť týždňov (v prípade pásomníc), kým sa v čreve psa alebo mačky vyvinú dospelé červy.Tie potom produkujú vajíčka ,ktoré sú vylučované trusom a z ktorých sa vyvinú infekčné štádia buď v prostredí (napr. larvy škrkaviek vo vajíčku), alebo ich zožerie medzihostiteľ (napríklad u pásomníc hlodavce alebo blchy) a prostredníctvom týchto medzihostiteľov sa môže pes alebo mačka nakaziť.

Ak u zvieraťa existuje možnosť napadnutia jedným z už spomínaných spôsobov, permanentnému začerveniu môžeme na 100 percent zabrániť len v prípade odčervovania každých 4-6 týždňov.Riziko infekcie psov a mačiek je relatívne zvládnuteľné, v závislosti na spôsobe chovu. Najväčšie riziko je u zvierat s nekontrolovaným výbehom ,alebo u zvierat, ktoré požierajú korisť, prípadne trus svojho druhu. U zvierat ktoré žijú len v domácnosti alebo nemajú žiadny kontakt s príslušníkmi svojho druhu je riziko infekcie naopak veľmi nízke. Psy ,ktorí sú venčení pod dohľadom a majú kontakt s príslušníkmi svojho druhu, majú riziko infekcie niekde "medzi".

Ale čo je veľmi dôležité: Nie je úplne nutné udržovať svojho miláčika úplne a permanentne bez črevných parazitov. Napadnutie Červami môže byť v určitom rozmedzí dobre tolerované a obyčajne až pri ťažkom napadnutí je možné očakávať poškodenie zdravia, rovnako riziko infekcie pre človeka stúpa s intenzitou napadnutia. Pri pravidelnom požieraní potenciálne infikovaných hlodavcov alebo pri úzkom kontakte človeka so psom alebo mačkou je možná úplná eliminácia vylučovania vajíčok červov prostredníctvom odčervovania každý mesiac.

Príchod nových šteniat a mačiat:

Nezávisle na vlastných hygienických požiadavkach by mal každý majiteľ vedieť,že každé nové zvieratko prinesené domov alebo do kolektívu zvierat môže byť a s najväčšou pravdepodobnosťou je infikované črevnými parazitmi. Obzvlášť keď za posledné 4 týždne nebolo odčervené. Preto je doporučené po príchode nového zvieratka buď odobrať trus (odoberaný poČas troch dní) , vyšetriť a teda potvrdiť/vylúčiť infekciu alebo plošne s zvýšenou frekvenciou odčervovať niekoľko krát po sebe.

Majitelia zvierat si často myslia, že ich zvieratko je po ,,odčervovacej kúre,, chránené niekoľko týždňov pred novou infekciou.Je dôležité si uvedomiť ,že účinok odčervovacej kúry trvá zhruba len 24 hodín a že v tomto čase dôjde k usmrteniu (väčšiny) štádii červov v organizme zvieraťa. Účinná látka je potom kompletne odbúraná a vylúčená z tela, už v žiadnom prípade nechráni organizmus proti novej infekcii červami.

Ako správne odčerovať - účinná frekvencia

  1. odčervenie šteniatka 14 dní po narodení
  2. odčervenie šteniatka 4 týždne po narodení
  3. odčervenie šteniatka 6 týždňov po narodení
  4. odčervenie šteniatka 8 týždňov po narodení
  5. odčervenie šteniatka 10 týždňov po narodení
  6. odčervenie šteniatka 3 mesiace veku
  7. každý mesiac až do veku pol roka šteniatka

Mačiatka a mačky:

  • prvé ošetrenie vo 3-4. týždni
  • od 4. týždňa do 3 mesiacov každé 2 týždne
  • od 3 do 6 mesiacov mesačne
  • dospelé voľne sa pohybujúce mačky 4-krát ročne

Dospelé psy:

  • pravidelne 4-krát ročne
  • ak sú parazity v truse po odčervení, podáme liek ešte po 14 dňoch
  • ak sú v tesnom kontakte deti alebo nemáte úplnú kontrolu pri venčení (loveckých pudoch psa/mačky, môže sa zvýšená expozícia črevnými parazitmi riešiť aj každomesačným odčervovaním. Pri pochybnostiach, alebo s prosbou o vytvorenie individuálnej odčervovacej schémy pre vášho miláčika vám radi pomožeme

 Tím veterinárnych lekárov LionVet