Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore na partnerskej klinike Primavet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421902812000

Prečo sú zuby pre králika tak dôležité?

Prečo sú zuby pre králika tak dôležité?

Králik je zvieratko, ktoré celý svoj život niečo hryzká. Seno, granulky, mrkvu, ale nepohrdne ani elektrickými šnúrami od spotrebičov.

Celý jeho život je závislý od svojich hlodavých zubov, ktoré na rozdiel od psíka rastú neustále. Králik si ich udržiava v dobrej kondícii už spomínaným obkuskávaním doslova všetkého. Niekedy sa stáva, že zúbky rastú rýchlejšie, ako sa dokážu opotrebovať a vtedy nastane problém, ktorý môže u neskúseného chovateľa končiť smrťou zvieratka. Keď od určitého okamihu začnú byť zuby príliš dlhé, králik nevie žuť potravu, alebo dokonca zatvoriť ústa.

Podobným problémom trpela králičica Mini. Bola k nám referovaná z iného pracoviska s poznámkou, že zúbky sú v poriadku. Nám to ale nedalo a Mini sme sedovali. Jej stoličky boli zahnuté do papuľky a nepekne zraňovali jazyk. Mini prestala prímať potravu. Jej akútny problém nás nezaskočil ani v nedeľu 9:00- RTG vyšetrenie neodhalilo iný problém (častý je aj retrográdny rast zúbkov do čeľuste/sánky, alebo abscesy). Endoskopia ústnej dutiny odhalila stoličky smerujúce ostrými hrotmi do jazyka. Zúbky sme obrúsili zubnou brúskou do pôvodného stavu.