Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore na partnerskej klinike Primavet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421902812000

Prostata a jej ochorenia   

Prostata a jej ochorenia  

Prostata je žľaza, ktorá obklopuje močovú rúru a tesne k nej prilieha. Tvorí sa v nej prostatický sekrét a ten ako súčasť ejakulátu zachováva pohyblivosť spermií a pomáha im správne fungovať. 

U mladých psov je prostata pomerne malá, u starších sa však žľaznaté bunky zväčšujú pôsobením testosterónu, a môžu sa zväčšiť niekoľkonásobne.  Neustálym rastom v dôsledku pôsobenia hormónov sa v prostate zároveň môžu tvoriť prostatické a paraprostatické cysty.

ochoreniami prostaty, ako sú benígna hyperplázia, prostatitída, abscesy či nádory, sa stretávame najmä u starších psov, ktorí nepodstúpili kastráciu. Majú typické príznaky, s ktorými majitelia navštívia veterinárneho lekára. V niektorých prípadoch sú však príznaky veľmi nešpecifické a mylne sa pripisujú  iným zdravotným problémom.

  • Typické prejavy sú ľahko rozpoznateľné, pes má v moči krv, močenie je bolestivé, často prerušované, z penisu odkvapkáva krv. Vyskytujú sa tiež ťažkosti s vyprázdňovaním, prítomná je zápcha a často sa opakujúce až chronické cystitídy (zápaly močového mechúra). 
  • Netypicky sa ochorenie prostaty prejaví bolestivosťou brušnej dutiny, vokalizáciou pri defekácii,  bolesťou chrbta v krížovej oblasti, či dokonca  krívaním na panvové končatiny.                                                                               

Vyšetrenie spočíva v dôkladnej anamnéze, informácie zo strany majiteľa sú často smerodajné. Nasleduje klinické vyšetrenie,  vyšetrenie moču, USG vyšetrenie močového mechúra a prostaty, prípadne rektálne vyšetrenie prostaty. Možný je tiež odber krvi na špecifický parameter CPSe, ktorý nám potvrdí alebo vyvráti benígne zväčšenie prostaty.

Základné vyšetrenie moču pozostáva zo senzorického a mikroskopického vyšetrenia, a vyšetrenia pomocou špeciálneho indikátorového papierika. Počas USG vyšetrenia sa sústredíme na močový mechúr, kde sledujeme hrúbku steny, vnútornú výstelku močového mechúra a jej prípadné abnormality. Pri prostate je dôležitá jej veľkosť, štruktúra a prítomnosť cýst.

Možnosti terapie sú rôzne, odvíjajú sa od typu ochorenia. Prostatitídy riešime špecifickými antibiotikami, ktoré prenikajú priamo do prostaty. Pri benígnej hyperplázii je nevyhnutné zabrániť vstupu testosterónu do prostaty. Tu máme dve možnosti terapie. Buď použijeme tablety, ktoré  prostatu zmenšia a ich účinok trvá 5 mesiacov, následne však dochádza k opätovnému rastu prostatu. Druhou, vhodnejšou možnosťou je kastrácia. Semenníky neustále  produkujú testosterón, po ich odstránení sa problému zbavíme natrvalo. Kastráciu vykonáme chirurgicky, čo je najúčinnejší spôsob.  Ak je ale chirurgia kontraindikovaná z iných zdravotných dôvodov,  vieme majiteľom ponúknuť aj chemickú kastráciu. Pri nej psovi  do podkožia aplikujeme čip, ktorý účinkuje 8-10 mesiacov, v závislosti od veľkosti pacienta. Následne je nutné túto terapiu opäť opakovať.