Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore na partnerskej klinike Primavet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421902812000

Sladká otrava

Sladká otrava

Čokoláda je veľkým pokušením nielen pre nás. Aj pre našich štvornohých miláčikov je mimoriadne lákavá, pretože obsahuje veľa tuku a krásne voní. :)

Pre nich je však takéto mlsanie nebezpečné a môže vyústiť do vážnych tráviacich problémov, príznakov poškodenia funkcie vnútorných orgánov, či dokonca smrti. Obsahuje totiž kofeín a teobromín, ktoré sa mimoriadne rýchlo, prostredníctvom tráviaceho traktu, vstrebávajú do organizmu a otrava sa prejaví do hodiny až dvoch po “mlsnutí” toxickej dávky. Pre psov je paradoxne, na rozdiel od ľudí, najhoršia vysokopercentná horká čokoláda. Mliečna a biela čokoláda obsahuje menej kakaa, je preto menej nebezpečná, čo však neznamená, že ju psovi môžeme ponúkať. Vedomé podávanie akejkoľvek čokolády a cukroviniek s čokoládou je absolútne tabu, nech na nás robí oči, aké len chce. Ak sa pes otrávi čokoládou prejaví sa to najprv zvracaním a úpornou hnačkou. Následne nastupuje hyperaktivita a srdcová arytmia, zviera častejšie močí má zvýšenú teplotu, trasie sa a má kŕče. Často sa objaví v moči krv, postihnutý jedinec je slabý, dehydratovaný a môže sa dostať do kómy.

V prípade, že váš pes zjedol väčšie množstvo čokolády, návštevu veterinára rozhodne neodkladajte. Prvá pomoc spočíva vo vyvolaní zvracania alebo výplachu žalúdka, ešte pred objavením sa prvých klinických príznakov. Môže sa rozvinúť pankreatitída, doporučujeme preto vyšetrenie krvi a stanovenie pankreatických enzýmov. Pes dostane aktívne uhlie, alebo detoxikačný gél, ktorý podávame každé 3 hodiny počas troch dní. Ak to vyžaduje stav pacienta je nutná stabilizácia infúznou terapiou a cielená symptomatická liečba.

Vianoce sú za dverami a obdobie “voľne pohodených” koláčikov, saloniek a sladkostí všetkého druhu sa nezadržateľne blíži. Mlsajme, užívajme si hojnosti, nenechávajme však pokušenie na miestach kde sa k nemu zvery ľahko dostanú a majme neustále na pamäti, že naše pôžitky, do psích papuliek naozaj nepatria. A nie, určite nie ani výnimočne, aj keď sú tie Vianoce. Nechceme predsa našich miláčikov obdarovať nepríjemnými tráviacimi a neurologickými ťažkosťami...v tom lepšom prípade. Na trhu je množstvo mlsiek, ktoré psíkom ulahodia rovnako a pohladia ich mlsné brušká bez akýchkoľvek následkov.

Prajeme zdravé a veselé!