Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore na partnerskej klinike Primavet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421902812000

Sterilizácia feniek

Sterilizácia feniek

Ide o bežný chirurgický zákrok, pri ktorom sučkám odstránime maternicu a vaječníky. Sterilizáciu treba plánovať s dostatočným odstupom od ukončenia, ale aj začiatku pravidelného krvácania.

V tomto období je totiž sučka hormonálne aktívna a dochádza k výraznému prekrveniu maternice, ktoré pomaly doznieva ešte približne mesiac po ukončení ruje. Zákrok prináša viacero, nielen zdravotných benefitov.

Výhody sterilizácie

  • zabránime neželanej gravidite
  • eliminujeme nežiaduce správanie, spojené s pohlavným cyklom
  • predídeme ochoreniam pohlavných orgánov
  • zabránime nádorom, prolapsu a hnisavému zápalu maternice 
  • zabránime vzniku patologických procesov na vaječníkoch (cysty, nádory)
  • znížime riziko tvorby nádorov na mliečnej žľaze 

Ako zákrok prebieha

Je potrebné dodržať 12 hodinovú hladovku. Pred samotným zákrokom sa sučka klinicky vyšetrí.  Zavedie sa jej do žily kanyla a následne podá anestetikum. Zákrok sa u nás vykonáva v inhalačnej anestézií, ktorá minimalizuje nežiadúce učinky.

https://www.lionvet.sk/sk/novinky/detail/nasa-klinika-disponuje-modernym-anesteziologickym-pristrojom

Zvieratko je napojené na monitore životných funkcií. Rana je zašitá väčšinou intradermálnym stehom, čiže netreba ho vyberať. Sučku si preberiete v čulom stave. Starostlivosť po sterilizácii nie je nijak náročná. Po anestézii bude u zvieratka  pretrvávať mierna únava, potrebuje preto po zákroku tiché a teplé miesto v dobre známom prostredí a najmä pokoj. V dostatočnom časovom odstupe ponúkneme vodu a  tretinovú porciu bežnej dennej dávky krmiva. Operačnú ranu kontrolujeme, držíme v čistote a v suchu, sučka sa k nej nesmie dostať, lízať si ju, škriabať, ani dráždiť iným spôsobom. Tomu zabráni pooperačná košieľka, ktorú u nás každá psia slečna dostáva automaticky. Všetky informácie o pooperačnej starostlivosti dostanete od ošetrujúceho lekára.