Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore na partnerskej klinike Primavet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421902812000

Stratené zvieratko - čo robiť?

Stratené zvieratko - čo robiť?

Čo robiť s nájdeným šteniatkom alebo mačiatkom, keď zostane bez matky? Našli ste malé šteniatko/mačiatko, zobrali ste si ho domov a neviete aké prostredie mu zabezpečiť?

Radi Vám poskytneme aspoň pár oporných bodov. Malé mačiatka alebo šteniatka si ešte spoľahlivo nevedia sami regulovať telesnú teplotu, preto je veľmi dôležité zabezpečiť im teplé miesto, či už peliešok, vankúšik alebo niekde, kde sa cítia dobre a v bezpečí. Pri podozrení na podchladenie mu môžete skúsiť odmerať telesnú teplotu detským teplomerom v konečníku.

Ďalšou otázkou je, čo im dať papať. Často sa stáva, že noví adoptívni rodičia im v čo najlepšom úmysle dajú kravské mlieko, ktoré spočiatku pijú bez problémov, ale o pár dní sa vyskytnú úporné hnačky, apatia a zlý zdravotný stav. Tieto mláďatká nie sú uspôsobené na pre nich cudzí kravský proteín a malú výživnú hodnotu upraveného kravského mlieka.

Aby ste tomuto problému predišli je najlepšie malým šteniatkam poskytnúť psie sušené mliečko a mačiatkam sušené mačačie, ktoré sa dajú zakúpiť u veterinára v práškovej forme s presným návodom ako ho rozrobiť a dávkovať. Potom od 3. až 4. týždňa veku možno postupne prikrmovať aj namočenými granulami (tzv. štartérky),či konzervou až dôjde k plynulému prechodu na pevnú stravu. Nebezpečné je, pokiaľ takéto malinké zvieratko nepapá alebo nepije hoci len pol dňa, pretože dochádza rýchlo k dehydratácií a strácaniu na váhe, čo vážne ohrozuje jeho zdravotný stav.

Keď ste už vyriešili problém s umiestnením a stravou je dôležité vysledovať aj to, či Váš nový člen rodiny močí a má stolicu. Niekedy býva problém práve s vyprázdňovaním, pretože matky svoje mladé olizujú na celom tele a aj na brušku, čím stimulujú peristaltiku črievok. Prípadne mu môžete jemne pomasírovať bruško aj vy.

Každé šteniatko/mačiatko treba odčerviť prvýkrát vo veku 2 týždňov, pretože takmer určite bude mať v sebe parazity či už z prostredia alebo od matky.

Rovnako ako na vnútorné parazity netreba zabúdať ani na tie vonkajšie. Sprievodným príznakom býva časté škrabanie a vyhryzávanie sa na rôznych častiach tela. Parazity sa môžu vyskytnúť aj v ušiach, ktoré budú špinavé, prípadne až s čiernymi nálepmi na ušnici a v zvukovode. Parazity spôsobujú nepríjemné svrbenie a takto postihnuté mláďatká často aj trasú hlavou.

V každom prípade odporúčame nájdené mačiatko/šteniatko doniesť na vstupnú zdravotnú prehliadku k veterinárnemu lekárovi. Skontroluje jeho celkový zdravotný stav, naplánuje odčervenie i vakcináciu. Určite s Vami rád prekonzultuje aj otázky týkajúce sa kŕmenia a ďalšej potrebnej starostlivosti. Mačiatko alebo šteniatko, ktoré donesiete k nám na vstupnú prehliadku dostane ako darček kvalitné granulky, peknú misku,či šikovné vodítko.

Lekári z kliniky Lionvet vám želajú krásne leto.