Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore na partnerskej klinike Primavet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421902812000

Svrbiace uši - častý problém u mačiek, či psov

Svrbiace uši - častý problém u mačiek, či psov

Svrbiace uši sú častým problémom u psov a mačiek, spôsobuje ho parazit nazývaný ušný svrab. Pre zviera je to veľmi nepríjemné ochorenie.

Čo je to ušný svrab?

Odberne sa nazýva ako svrabovec ušný (Otodectes cynotis), je to malý roztoč, ktorý najčastejšie napadáva mačky. Otodektový svrab sa vyskytuje až u 50% mačiek so zápalom vonkajšieho zvukovodu. U psov je to cca 2 %. Najnáchylnejšie bývajú mladé zvieratá a často sa ochorenie vyskytuje v zariadeniach s vysokým počtom zvierat, ako sú útulky, výstavy. Okrem intenzívneho svrbenia spôsobuje narušenie povrchu kože v uchu a následnú bakteriálnu infekciu, spojenú s bolestivým zápalom. Opakované, či neliečené ochorenie spôsobuje až deformáciu zvukovodu a obmedzenie sluchu zvieratka.

Klinické prejavy ochorenia

V prvom rade tento parazit spôsobuje u zvierat veľkú bolesť. Ďalej je to zvýšená tvorba tmavohnedého tuhého mazu, zápach, tvorba chrást, či nálepov. Prejaviť sa môže neustále trasenie hlavy a ušami, zviera sa tak snaží zbaviť silného svrbenia. V prípade sekundárnej infekcie si všímame vypadávanie srsti a mokvavé ekzémy. Ak infekcia prenikne až do vnútorného ucha nasledujú nervové príznaky, napr. kŕče, tackanie, nekoordinované pohyby, nefyziologické držanie hlavy, či dokonca až hluchota.

Diagnostika a následne liečba

Na diagnostiku prítomnosti daného parazita je možné urobiť vyšetrenie ucha, ktoré sa robí otoskopiou (otoskop je prístroj na vyšetrenie zvukovodu). Vtedy veterinárny lekár kamerou prezrie vnútro ucha, kde môže vidieť nielen prípadné roztoče, ale aj posúdiť rozsah poškodenia. Ďalšia možnosť diagnostiky je mikroskopicky, kedy sa výter zo zvukovodu vyšetrí pod mikroskopom, kde vidieť dané roztoče. Je potrebné vyčistiť v prvom rade zvukovody a aplikovať antiparazítne prípravky. Základom sú antiparazitika účinné proti svrabu. V niektorých prípadoch je nutné preliečiť už vzniknutý zápal, či poškodenie ucha. Základom úspešnej liečby sú správne vyčistené uši vhodným čistiacim roztokom. Lieky majú šancu fungovať správne, ak sú uši dobre, najlepšie odborne vyčistené a zbavené hnedo-čiernych nánosov. 

Keďže tento parazit je veľmi ľahko prenášateľný medzi zvieratami, odporúča sa preliečiť aj ostatné zvieratá, ktoré žijú v jednej domácnosti. Zabránite tak, ďalšiemu šíreniu ochorenia. Okrem toho je nutné postupovať podľa pokynov veterinára a dostaviť sa na kontrolu, kde sa uistíte, či liečba funguje. 

Ak máte podozrenie, že by mohlo mať Vaše zvieratko tento problém, neváhajte navštíviť veterinárnu kliniku.