Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore na partnerskej klinike Primavet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421902812000

Urolithiáza - močové kamene

Urolithiáza - močové kamene

Urolithiáza - bežné ochorenie močového mechúra, ktoré postihuje psov aj mačky. Častejšie postihuje zvieratá v strednom a vyššom veku.

Na vzniku močových kameňov sa podieľajú rôzne faktory, najviac chronické infekcie, dedičnosť, nevhodné zloženie stravy a metabolické poruchy. Následkom je zmena pH a vyššia koncentrácia kryštálotvorných látok v moči. Najčastejším príznakom urolithiázy je krvomočenie, ťažkosti s močením, bolestivosť, časté močenie alebo malé množstvo moču. V závažných prípadoch môže dôjsť až k upchatiu močovej trubice, čo je život ohrozujúci stav. Diagnostika urolithiázy je založená na samotnom vyšetrení moču, rontgenologickom a ultrasonografickom vyšetrení.

Terapia zaleží od typu močového kameňa, jeho lokalizácie a celkovom stave pacienta. Liečba môže byť konzervatívna v prípade, že sa močové kamene dajú rozpustiť diétou, riešením infekcie podávaním antibiotík, urohydropulziou (výplach tlakom), alebo častými výplachmi močového mechúra. Chirurgické riešenie – cystotómia a odstránenie kameňov z močového mechúra je indikovaná v prípade, že sa močové kamene nedajú rozpustiť alebo ide o väčšie množstvo močových kameňov alebo sú kamene príčinou obštrukcie (upchatia) močových ciest. Prevencia pred opakovaným výskytom kameňov spočíva v pravidelnom vyšetrení moču, úpravou diéty podľa typu kryštálov a v prípade bakteriálnej infekcie preliečením antibiotikami. Rovnako môže pomôcť výplach malých kameňov a hlavne včasná terapia ochorení močových ciest.

MVDr. Joseph Joud

PS: Kameň na obrázku o priemere 4 cm sme vyoperovali nášmu pacientovi Teovi – psíkovi malého plemena mops.