Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore na partnerskej klinike Primavet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421902812000

Zvieratko - Váš nový člen rodiny

Zvieratko - Váš nový člen rodiny

Pokiaľ sa rozrástla vaša rodina o nového zvieracieho člena, je jedno, či ste sa rozhodli pre psíka alebo mačičku, vždy by ste s ním mali ísť na prehliadku k veterinárovi.

Nemusíte hneď v ten deň, ako si ho doveziete domov, je dobré mu dať 3-4 dni na "oťukanie" v novom domove.

Prečo vlastne treba ísť na prehliadku? Veterinár by vám mal kompletne klinicky vyšetriť Vaše zvieratko. Skontrolovať ho ako sa hovorí "od hlavy po päty". Veľa vecí si doma všimnúť nemusíte, napríklad či má oba semenníky, či nemá pruh a veľa ďalších vecí.

Mal by Vám vysvetliť, ako často treba odčervovať, kedy je vhodný čas na vakcináciu, poradiť Vám ohľadom kŕmenia a ponúknuť tipy a triky na začiatku výchovy.

Čo si treba všímať, keď si miláčika doveziete domov, až kým prídete so zvieratkom ku veterinárovi?

Zo začiatku môže byť zvieratko smutné, nemusí mu chutiť papať, môže skučať, to všetko je normálne, tak dáva najavo, že smúti za svojou mamičkou. Behom pár dní by sa to malo upraviť. Vonku si treba všímať trus, či tam neuvidíte parazity (môžu vyzerať ako biele špagety), vzhľad moču - farba sa môže pohybovať od svetlo až po tmavo žltú, akákoľvek prímes červenej v poriadku nie je. Všetky zozbierané informácie pomôžu pri celkovom klinickom vyšetrení.

Odporúčame vaše zvieratko začipovať, prečo? Zo zákona to už síce nevyplýva, ale je to dôležité pri strate, zabehnutí. Ak má aj na obojku Vaše telefónne číslo, kľudne sa môže stať, že ho stratí. Čip sa zavádza pod kožu na ľavú stranu krku a ostáva tam do konca života. V každej ambulancii majú čítačku čipov. Pod číslom čipu Vás nájdeme v centrálnom registri spoločenských zvierat a môžeme Vám zavolať, že sme našli Vaše zvieratko.

Chystáte sa v cestovať do zahraničia? Vtedy určite nezabudnite, že Vaše zvieratko potrebuje pas. Tento pas neslúži len na cestovanie ale aj ako veterinárny preukaz, kde sa značia vakcinácie, odčervenie, ale aj potvrdenie o klinickom vyšetrení pred vycestovaním, či výstavou.

A čo dodať na záver? Prajeme Vám príjemné chvíle s Vaším novým zvieratkom.

Vaši doktori z Lionvet.sk