Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore na partnerskej klinike Primavet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421902812000

Prípad z kliniky: Nádorové ochorenie mastocytom

Prípad z kliniky: Nádorové ochorenie mastocytom

Ikaro - Bernský salašnícky pes, k nám na kliniku prišiel s hrčkou na papuli. Odobrali sme z nej tenkou ihlou vzorku a poslali na cytologické vyšetrenie do laboratória.

Výsledkom bol mastocytóm, pri ktorom je odporúčané chirurgické odstránenie s následnou histológiou tkaniva. Tá je dôležitá kvôli potvrdeniu diagnózy, informácii či bol nádor odstránený v celku a aké sú jeho vlastnosti. Zistíme tak, aká je prognóza a či pacient vyžaduje ďalšiu liečbu. Mastocytóm je jeden z najčastejšie sa vyskytujúcich nádorov kože u psov. Objavuje sa na končatinách, hlave, aj pohlavných orgánoch. Častejšie sa vyskytuje u psov so sploštenou tvárou, ale aj bulteriérov, pitbulov a retrieverov. U šarpejov je  sklon k tomuto ochoreniu dokonca vrodený. Nepodceňujte preto neznáme kožné prejavy a prídite so psíkom na kontrolu. Včasná diagnostika znamená takmer vždy priaznivejšiu prognózu.