Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore na partnerskej klinike Primavet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421902812000

Prípad z kliniky: Pozor na jedovaté rastliny

Prípad z kliniky: Pozor na jedovaté rastliny

Niektoré druhy bežne pestovaných rastlín môžu zvieratkám spôsobiť veľké nepríjemnosti. Tak ako Hugovi.

Niektoré druhy bežne pestovaných rastlín môžu domácim zvieratám spôsobiť tráviace ťažkosti, otravu, či dokonca smrť. Nepríjemnú skúsenosť s jedovatými rastlinami zažili majitelia Huga, štvormesačného francúzkeho buldočka. Neposedné šteniatko má vo zvyku všetko preskúmať a ochutnať. Nanešťastie sa predmetom jeho skúmania síce krásna, ale jedovatá okrasná rastlina rhododendron.

Psíkovi došlo zle a zvracal. Majitelia aj s otráveným šteniatkom sa ponáhľali ku kolegom veterinárom v Ružinovskej ambulancii SpektraVet. Po prehliadke nasadili infúznu terapiu a dali lieky zlepšenie trávenia. Tiež odobrali krv na vyšetrenie. Výsledky našťastie dopadli dobre. Na ďalší deň prišiel Hugo na kontrolu a bolo mu lepšie. 

Okrem rhododendrona medzi bežne pestované jedovaté rastliny patrí napríklad oleander, orchidea, difenbachia, narcis, africká fialka, fikus, hyacint. V prípade, že zvieratko zožerie jedovatú rastlinu, odporúčame nasadiť živočíšne uhlie a po konzultácií s veterinárnym lekárom vyvolať zvracanie alebo vyhľadať pomoc. Prevencia je vždy lepšia ako liečba. Pokiaľ si teda vyzdobíte vaše bývanie uvedenými rastlinami, skúste ich dať mimo dosahu vášho zvieratka.