Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore na partnerskej klinike Primavet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421902812000

Prípad z kliniky: Pozor na nepríjemnú osinu

Prípad z kliniky: Pozor na nepríjemnú osinu

V tomto období sa často stretávame s pacientmi, ktorých trápi práve nepríjemná osina. Osina si nevyberá miesta, na ktorých sa rozhodne vášho domáceho miláčika potrápiť.

Psík začne na osinu reagovať okamžite. Príznaky vdýchnutia osiny sú náhle a intenzívne kýchanie, sťažené dýchanie, niekedy môže byť osina v nose sprevádzaná dokonca krvavým výtokom z nosa. Objaviť sa môže aj trenie nosa o zem, či o iné predmety. Pacient u nás podstúpil na klinike rhinoskopiu (vyšetrenie nosných dutín). 
 

Pri vyšetrení sme využili endoskopickú zostavu - HAWK, ktorá pozostáva z halogénového zdroja svetla, digitálnej kamery a monitoru. Slovami laikov sa jedná o malú kameru s lampičkou na konci kovovej trubičky. Táto zostava je nápomocná pri vizualizácii ťažko dostupných miest tela pacienta. Využíva sa hlavne na zistenie prítomnosti cudzích predmetov tzv. osín z trávy, ako aj diagnostiku ochorení uší a ich zápalov.

Ďalším z efektívnych a rýchlych pomocníkov je na našej klinike ENDOSKOP, vďaka ktorému vieme vyšetriť telesné dutiny bez invazívneho zákroku a šetrne voči tkanivám a orgánom. Každý typ je vybavený kamerou a svetlom. Obraz z vnútra telesných dutín sa nám tak prenesie na obrazovku počítača. Endoskop má flexibilnú, ako aj pevnú variantu, vieme tak spraviť viacero vyšetrení súčasne. Jedným z nich je rhinoskopia, ktorá nám umožní skontrolovať nosovú dutinu a rovnako zbaviť pacienta ťažkostí spojených s vdýchnutým a zapichnutým kúskom suchej trávy napríklad. V týchto prípadoch využívame rigidný (pevný) endoskop. Viac o danom prístroji sa dozviete tu: 

https://www.lionvet.sk/sk/o-nas/technicke-vybavenie