Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore na partnerskej klinike Primavet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421902812000

Prípad z kliniky: Pyometra mačiek

Prípad z kliniky: Pyometra mačiek

Názov pyometra vznikol spojením predpony pyo znamenajúcim hnis a slova metra, z gréčtiny maternica. Znamená teda maternicu naplnenú hnisom.

Toto ochorenie je pomerne časté u feniek, objavuje sa typicky niekoľko týždňov po háraní, fenka je apatická, veľa pije a močí. Naopak u mačiek sa jedná to pomerne vzácnu diagnózu a nemá také typické prejavy.

V jeden deň sa nám na veterinárnej klinike LionVet stretli dokonca dve mačičky trpiace pyometrou. Jedna pacientka k nám už chodila vyše týždňa, pretože jej z vulvy vytekal hnis. Toto sa nazýva otvorenou formou pyometry, pretože hnis voľne odteká. Vtedy je možné pokúsiťsa o konzervatívnu terapiu, teda podanie liekov. Pretože hnis sa v maternici hromadí ako odpoveď imunitného systému na prítomné baktérie, podávajú sa vždy antibiotiká. Účinok sa ešte môže zvýšiť podaním hormonálnych prípravkov, ktoré uľahčujú výtok a vypudenie hnisu. Takáto terapia ale nemá stopercentný účinok a u danej mačičky, alebo fenky môže po ďalšej ruji či háraní opäť dôjsť k ochoreniu.

U našej pacientky po týždni terapie liekmi došlo k tomu, že krčok maternice sa uzatvoril a hnis prestal odtekať. To znamená, že sa rozvinula uzavretá forma pyometry. Pri ultrasonografickom vyšetrení sme videli, že maternica je naplnená hnisom, aj keď navonok sa vďaka podávaným antibiotikám mačička tvárila, že už je zdravá. Toto môže byť nebezpečné, lebo hnis sa neustále hromadí až nakoniec môže dôjsť k prasknutiu maternice a zápalu celej brušnej dutiny. Aby sme tomu predišli, mačičke sme chirurgicky odstránili celú maternicu. Spolu s maternicou sa vždy odstraňujú aj vaječníky, lebo práve hormonálne výkyvy vedú u niektorých zvierat k rozvoji tohoto ochorenia.

Druhá pacientka bola mačička, ktorá k nám bola prinesená na sterilizáciu. Nikto netušil, že vlasne trpí pyometrou. Až v našej ambulancii sme zistili, že z vulvy mačičke vyteká hnis. Pretože majitelia už boli na chirurgický zákrok pripravení, hneď sme ho aj vykonali. U tejto mačičky sa pri operácií našla asi 3 centimetre veľká cysta na ľavom vaječníku, ktorá mohla byť príčinou, prečo sa u mačičky pyometra rozvinula.