Dnes otvorené 08:00 - 19:00, pohotovosť po tel. dohovore na partnerskej klinike Primavet v Rači do 24:00. Po polnoci len hospitalizované zvieratá.

+421902812000

Vianoce a zvieratká: Ako prežiť vianočné sviatky v bezpečí

Vianoce a zvieratká: Ako prežiť vianočné sviatky v bezpečí

Keďže sa najkrajšie sviatky v roku pomaly blížia, radi by sme upozornili všetkých chovateľov na nebezpečenstvá a riziká, ktoré hrozia ich zvieracím miláčikom počas vianočnej sezóny.

Na začiatok sme si pripravili pre vás prehľad potravín, ktoré nie sú vhodné pre vášho domáceho maznáčika a mali by ste si nane dávať pozor. Medzi nevhodné potraviny patrí čokoláda, hrozno, avokádo, kosti, cesnak, cibuľa, sladkosti, orechy, mandle, káva, zemiaky, soľ, rôzne kôsky, huby, mliečne výrobky, surové bielko z vajíčka, muškátový oriešok a mliečne výrobky s vysokým obsahom tuku. V príspevku sa dozviete, ktorá zložka je pre psíka prípadne mačku toxická, ktoré orgány môže poškodiť a akými klinickými príznakmi sa otrava prejavuje.

Kosti

Varené kosti sú krehké a ľahko sa lámu. Odborníci tvrdia, že psi surové kosti dokážu stráviť a nebezpečenstvo predstavujú práve tie varené. Určite psa nekŕmte kuracími kosťami, ktoré sa štiepia a môžu poškodiť žalúdok alebo črevá. Rovnako nebezpečné je príležitostné kŕmenie kosťami alebo podanie kostí staršiemu psíkovi. Kosti svojou štruktúrou a fyziológiou účinku hlavne v hrubom čreve, kde dochádza ku spätnej reabsorbcii tekutín a spôsobujú zápchu. Psík je doslova zabetónovaný a v krajnom prípade hynie v ukrutných bolestiach. Snáď škodu jedine nespraví veľká kosť zbavená mäsa podaná malému psíkovi, ktorý ju nemôže rozkúsať. Bude si s ňou pripadať tak dôležitý.

Čokoláda

Hoci s tým nie všetci chovatelia súhlasia, práve čokoláda je podľa odborníkov najčastejšou ľudskou potravou, ktorá spôsobuje psom zdravotné problémy. Obsahuje totiž kofeín a teobromín, čo sú metylxantíny. A čím tmavšia čokoláda, tým nebezpečnejšia. Problém je v tom, že ľudia dokážu podstatne lepšie tráviť a vylučovať metylxantíny. Teobromín sa z organizmu zvierat vylučuje veľmi pomaly. Vysoký obsah tukov v čokoláde môže porušiť funkciu pankeasu. Pri častej konzumácii čokolády dochádza k poruchám srdcového rytmu, čo může byť pre psa aj smrtelné.

  • Smrteľná dávka teobromínu u psa je 100-300 mg na jeden kilogram hmotnosti psa.
  • V 100g horkej čokolády sa nachádza asi 1,5g theobromínu.
  • V 100g mliečnej čokolády je to len 0,15mg theobromínu.
  • Toxická dávka coffeinu pre psa je asi 140 mg/kg.

Príznaky vyskytujúce sa u psa pri otrave čokoládou sú najčastejšie zvracanie, hnačka, dehydratácia, bolesti brucha, nepravidelný srdcový rytmus, kŕče, či smrť. Neexistuje špecifické antidótum. Prvá pomoc je vyvolanie zvracania a následne pomoc veterinárneho lekára. Pokiaľ váš pes zjedol čokoládu a objavil sa niektorý zo spomenutých symptómov, okamžite kontaktujte veterinára.

Viac informácií nájdete TU: https://www.lionvet.sk/sk/clanky/detail/sladka-otrava

Kysnuté cesto

Máte radi čerstvý chlieb? Keď je ešte teplý a kôrka tak chrumkavá? Chlieb z kysnutého cesta, rovnako tak, ako aj ďalšie produkty z kysnutého cesta však nie sú vhodné ako jedlo pre psov. V ich žalúdku je totiž ideálne prostredie na to, aby sa tam množili kvasinky. To môže mať za následok zväčšenie žalúdka, zníženie prietoku krvi do žalúdočných stien a smrť tkaniva (dilatácia / u veľkých plemien aj torzia žalúdka). Ďalej môžu nastať problémy s dýchaním. Okrem toho kvasinky, ktoré sa množia, vytvárajú alkohol, ktorý spôsobuje intoxikáciu organizmu. Príznakmi sú nafúknuté brucho, zlá koordinácia, dezorientácia, zvracanie, alebo pokusy zvracať. V extrémnych prípadoch môže psík upadnúť do kómy a zomrieť.

Pozor aj na vianočnú výzdobu...

Aj pri výzdobe platí, že najdôležitejšia je prevencia rizikových situácií. Odporúčame preto umiestniť vianočný stromček a výzdobu mimo dosahu zvieratka. Ideálne do priestoru, kde sa zvieratko bez dozoru samotné nepohybuje. Hoci vianočný stromček nie je priamo toxický, ostré ihličie môže spôsobiť po požití podráždenie žalúdka, alebo sa môže zapichnúť do kože, oka, či zamotať do srsti. Preto je vhodné živý stromček pravidelne polievať a opadané ihličie vysávať. Vianočné ozdoby môžu pre zvieratko vyzerať veľmi atraktívne. Hlavne šteniatka a mačičky ich môžu považovať za hračky. Na ostrých črepinách z rozbitých ozdôb sa potom môžu veľmi ľahko porezať. Takisto elektrické káble k vianočným svetielkam treba dobre strážiť pred zvedavými šteniatkami. Pozlátka, stužky, papieriky a rôzne kolekcie sú tiež príťažlivé pre malých zvedavcov. Po požití ale môžu spôsobiť veľké problémy končiace až operáciou.

Veľký pozor je potrebné dať aj na obľúbenú výzdobu vianočnými rastlinami. Imelo aj vianočné ruže sú jedovaté! Umiestňujte ich preto len mimo dosahu zvieratiek, a ak predsa len dôjde k ich zjedeniu, ihneď nás kontaktujte.

Návštevy a oslavy

Zatiaľ čo mnohé z našich domácich zvierat majú návštevníkov a hostí vo všeobecnosti rady, existujú aj výnimky. Vždy je potrebné zabezpečiť zvieratku pokojné miesto, kam sa môže uchýliť. Niektorí návštevníci, neznámi ľudia, deti, väčšie skupiny ľudí môžu pôsobiť stresujúco. Mnohé oslavy, hluk a najmä početné ohňostroje v tomto období predstavujú pre vaše zvieratko nezvyklé situácie a stres. Vždy mu treba zabezpečiť, pokojné, známe a bezpečné miesto, kde tento čas prečká. Sú rôzne možnosti ako im pomôcť. Na trhu sú prípravky, ktoré pomôžu upokojiť vaše zvieratko. Sú to rôzne pipety (spot-on), tabletky, spreje alebo difuzéry. Niektoré stačí podať jednorazovo, iné je vhodné podávať už pár dní vopred stresujúcou udalosťou. Vo všeobecnosti sú na prírodnej báze, feromóny, homeopatiká a zvieratku určite neublížia.

Neváhajte a v prípade nejasností sa obráťte na nás - radi Vám poradíme.